Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 06.07.2014.
14:41
vijesti.me A

Bivši agent CIA: Rušenje Sadama je bila greška

Nekadašnji pripadnik CIA Robert Baer ocenjuje da će se Irak raspasti duž etničke i verske linije, pri čemu konačne granice još ne mogu biti povučene.

Bivši agent CIA-e smatra da su SAD odgovorne za budući raspad Iraka

Baer je preporučio da u borbi protiv Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) treba sarađivati sa Iranom. Takođe je kazao da SAD snose "90 odsto" krivice za aktuelnu krizu u Iraku.

"Bio sam apsolutno protiv Sadama Huseina, ali sam bio i protiv jednostavne promene vlasti po motu 'kada loši diktator ode sve će biti uredu', bez alternativnog plana. To su bile naivne ideje neodgovornih ljudi koji su tada vodili politiku u Vašingtonu, koji ništa nisu znali o regionu. Vakuum moći, koji je tada nastao, nikada nije popunjen. A gde postoji vakuum tu postoji i vir. To isto važi i za političke procese", kazao je Baer u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

Nekadašnji američki agent - na pitanje kako je moguće da je vođa ISIL-a Abu Bakr al-Bagdadi, koji je bio u američkom zatočeništvu, mogao da se pojavi ni iz čega - objasnio je da je uzrok tome što CIA proteklih godina nije imala nijednog saradnika u Siriji, a iz te zemlje je nastao fenomem ISIL-a, grupacije koja je profitirala od zapadnih isporuka naoružanja.

"Sredinom 1990-tih sam upućen u Irak kako bi organizovao opoziciju protiv Sadama Huseina, tako reći pobunu. Još tada sam shvatio da Irak bez Sadama, bez nacionalno-arapskog BAAS režima, može biti sačuvan samo uz velike muke", istakao je on.

Baer je objasnio da je tokom svog delovanja u Iraku imao kontakte kako sa sunitskim vođama plemena, tako i šiitskim otporom, ali i opozicijom unutar tada vladajuće BAAS stranke, te da se na kraju činilo da je kurdski otpor najkompetentniji, jer se radilo o borbi za državnu nezavisnostu koja je bila moguća samo bez Sadama.

On je ukazao da je napustio CIA nakon dve decenije rada, jer politika koja je vođena u SAD nije bila saglasna sa njegovim razmišljanjima.

Naime, vlada Bila Klintona marginalizovala je kurdski otpor u Iraku, za koji je Baer smatrao da bi bio koristan.

On je dodao da je špijunaža i dalje delotvorno oružje, i da bi kada bi SAD izgubile svoje "oči i uši" na Bliskom istoku postali zavisni od drugih centara moći, što ne može biti alternativa.

Iran je najstabilnija zemlja u regionu

Baer je ocijenio da Iran spada u dobitnike aktuelne krize, jer, kako je kazao, sada Vašington konačno shvata da se radi o najstabilnijoj državi regiona.

"Iran je nacija sa ogromnim potencijalom, koji do sada nije bio iskorišćen, sa prirodnim granicama, bez kolonijalnih umetnih struktura, kao što je u Iraku slučaj, sa stabilnim državnim strukturama i jakom vojskom. Ako u Teheranu ne budu pravili gluposti onda Iran može uspeti da prevaziđe spoljnopolitičku izolaciju", uveren je američki ekspert za Bliski istok.

Dalje je ocijenio da Saudijska Arabija i Pakistan nisu pouzdani partneri, a SAD su potrebni saveznici sa moći prodora, a ne "nekakva plemena", koja se ne mogu dugoročno održati na vlasti.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.07.2014. 14:51
Садам Хусеин није напао ни једну државу света нити је дирао.Па зашто је нападнут Садам Хусеин ???Садам Хусеин је дао милионе евра Адвокатима да бране Слободана Милошевића. САД су одмах побеснели и напали су Ирак 20 марта 2003 године.Американци су напали Ирак и због природних богатства. Садаме нека ти је лака земља .
Nedelja 06.07.2014. 18:58
Greska je sto postoji Amerika jer je izvitoperena .
Ponedeljak 07.07.2014. 05:02
To je bio zločin protiv čovečnosti a ne greška, pokvarena stoko.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online