Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 05.11.2015.
08:31
I. Kozarski - Vesti A

Komadanje Islamske države

Tokom poslednjeg meseca iračka vojska, šiiti bliski Iranu i Kurdi ostvarili su značajne uspehe na ratištima zahvaljujući tome što su značajne snage terorista prebačene u Siriju. Front islamske države presečen je na nekoliko mesta i glavnini preti razbijanje na nekoliko oblasti, a sa Sirijom ih povezuju još samo pustinjski putevi koji su pod stalnim udarima iz vazduha.

Reuters
Najverniji saveznici: Kurdi sa zarobljenim teroristima

Vojska iračkih Kurda mašala je položaje terorista u gradu Sindžaru, gde su se razvile duge ulične borbe koje ometaju saobraćaj od iračke prestonice Islamske države u Mosulu ka sirijskom Dair ez Zauru. Reč je o gradu na Eufratu od oko 200.000 stanovnika u kom su Sirijci već dugo opkoljeni, a nalaze se na glavnoj komunikaciji Islamske države. Kurdi na tom putu obižnji grad Vardiju, čime je saobraćaj potpuno presečen i smanjen pritisak na Dair ez Zaur.

Osim toga, Kurdi nameravaju da zauzimanjem Sindžara omoguće povratak izbeglica kako više ne bi morali da ih snabdevaju.

Oko Mosula Islamska država uspela je da malo odmakne položaje od svoje prestonice, ali su i Kurdi odbili seriju napada terorista. Međutim, južno od Mosula teritorija pod kontrolom terorista značajno se smanjila.

Pri tom su Kurdi izbili na put duž reke Tigar. Time se južna grupa glavnine Islamske države našla u opasnosti od potpunog opkoljavanja, pošto se Iračka vojska probila duž reke ka severu. Napredovali su oko 30 kilometara do Az Zavije, preko bivšeg dvorca Sadama Huseina.
Iračka vojska ojačana je dobrovoljačkim jedinicama Šiita s kojima su Kurdi u neprijateljstvu, ali oni nisu u dodiru, pa su sukobi izostali. Dobrovoljce podržava šiitski Iran, koji učestvuje u radu zajednilkog štaba u Bagdadu sa Rusijom, Sirijom i Irakom.

Nedavni pokušaj Islamske države da se glavninom probije ka svojim već opkoljenim oblastima oko Bagdada završen je potpunim neuspehom. Sve napade na grad Samaru, na putu ka Bagdadu, iračka vojska i šiiti odbili su. Ramada je potpuno blokirana i istočni deo grada već drži šiitska milicija.

Pustinjski rat

Daleko od glavnih bojišta vodi se pustinjski rat u provinciji Anbar. Iračka armija uspela je da preseče desetine puteva za snabdevanje Islamske države i oterala ih iz nekoliko naselja. Rezultat, sva granica sa Jordanom i Saudijskom Arabijom pod kontrolom je Iračana, a granicu sa Sirijom drže teroristi.

Time se poboljšala situacija u centralnom Iraku. Formacije opkoljenih terorista izložene su postepenom uništenju. Malo je komplikovanije u Faludži, pošto iračka vojska još nije uspela u potpunosti da preseče sve puteve koji vode ka gradu i onemogući snabdevanje terorista iz Saudijske Arabije. Ramada je potpuno blokirana i šiitska milicija već drži zapadni deo grada.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.11.2015. 08:52
U redove glavoseca i njihovih gazdi amerikanaca vlada strah i haos. Rusi su im se isp isali u lice!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online