Nedelja 06.07.2014.
14:41
vijesti.me

Bivši agent CIA: Rušenje Sadama je bila greška

Bivši agent CIA-e smatra da su SAD odgovorne za budući raspad Iraka

Baer je preporučio da u borbi protiv Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) treba sarađivati sa Iranom. Takođe je kazao da SAD snose "90 odsto" krivice za aktuelnu krizu u Iraku.

"Bio sam apsolutno protiv Sadama Huseina, ali sam bio i protiv jednostavne promene vlasti po motu 'kada loši diktator ode sve će biti uredu', bez alternativnog plana. To su bile naivne ideje neodgovornih ljudi koji su tada vodili politiku u Vašingtonu, koji ništa nisu znali o regionu. Vakuum moći, koji je tada nastao, nikada nije popunjen. A gde postoji vakuum tu postoji i vir. To isto važi i za političke procese", kazao je Baer u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

Nekadašnji američki agent - na pitanje kako je moguće da je vođa ISIL-a Abu Bakr al-Bagdadi, koji je bio u američkom zatočeništvu, mogao da se pojavi ni iz čega - objasnio je da je uzrok tome što CIA proteklih godina nije imala nijednog saradnika u Siriji, a iz te zemlje je nastao fenomem ISIL-a, grupacije koja je profitirala od zapadnih isporuka naoružanja.

"Sredinom 1990-tih sam upućen u Irak kako bi organizovao opoziciju protiv Sadama Huseina, tako reći pobunu. Još tada sam shvatio da Irak bez Sadama, bez nacionalno-arapskog BAAS režima, može biti sačuvan samo uz velike muke", istakao je on.

Baer je objasnio da je tokom svog delovanja u Iraku imao kontakte kako sa sunitskim vođama plemena, tako i šiitskim otporom, ali i opozicijom unutar tada vladajuće BAAS stranke, te da se na kraju činilo da je kurdski otpor najkompetentniji, jer se radilo o borbi za državnu nezavisnostu koja je bila moguća samo bez Sadama.

On je ukazao da je napustio CIA nakon dve decenije rada, jer politika koja je vođena u SAD nije bila saglasna sa njegovim razmišljanjima.

Naime, vlada Bila Klintona marginalizovala je kurdski otpor u Iraku, za koji je Baer smatrao da bi bio koristan.

On je dodao da je špijunaža i dalje delotvorno oružje, i da bi kada bi SAD izgubile svoje "oči i uši" na Bliskom istoku postali zavisni od drugih centara moći, što ne može biti alternativa.

Iran je najstabilnija zemlja u regionu

Baer je ocijenio da Iran spada u dobitnike aktuelne krize, jer, kako je kazao, sada Vašington konačno shvata da se radi o najstabilnijoj državi regiona.

"Iran je nacija sa ogromnim potencijalom, koji do sada nije bio iskorišćen, sa prirodnim granicama, bez kolonijalnih umetnih struktura, kao što je u Iraku slučaj, sa stabilnim državnim strukturama i jakom vojskom. Ako u Teheranu ne budu pravili gluposti onda Iran može uspeti da prevaziđe spoljnopolitičku izolaciju", uveren je američki ekspert za Bliski istok.

Dalje je ocijenio da Saudijska Arabija i Pakistan nisu pouzdani partneri, a SAD su potrebni saveznici sa moći prodora, a ne "nekakva plemena", koja se ne mogu dugoročno održati na vlasti.

2024 © - Vesti online