Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Četvrtak 13.03.2014.
19:10 >> 21:34h
Srna A

Turčinov: Postoji rizik od invazije Rusa

Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov izjavio je da su na ruskoj strani granice nagomilane snage ruske vojske "spremne za invaziju". Naglasio je da veruje da bi napori međunarodne zajednice mogli da dovedu do "okončanja agresije zvanične Moskve i otklanjanja rizika od rata". Komandir opkoljene ukrajinske baze na Krimu Julij Mamčur poslao je danas očajnički poziv u pomoć svojim nadređenima, tražeći od njih da mu izdaju konkretna naređenja, ili će morati da upotrebi vatreno oružje.

Zabrinut v.d. predsednika Ukrajine, Aleksandar Turčinov
 

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da je počela vojna vežba u kojima učestvuje 8.500 ruskih vojnika u blizini granice sa Ukrajinom, iako je Moskva dan ranije dala dozvolu Kijevu da izvede osmatrački let preko ruske teritorije da se uveri u “odsustvo bilo kakve pretnje od vojne operacije”.

Ukrajinski parlament je formirao Nacionalnu gardu.

21:40 Razgovori ruskog šefa diplomatije Sergejom Lavrovim sa američkim kolegom Džonom Kerijem sutra u Londonu presudni su za moguće smirivanje tenzija oko Ukrajine, izjavio je danas britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg.
21:04 - Predstavnici 15 država članica Saveta bezbednosti UN sastali su se danas u Njujorku povodom krize u Ukrajini. Sastanku prisustvuje i novi ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk. Ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin takođe prisustvuje sastanku, iako Moskva ne priznaje legitimitet vlasti u Kijevu, javlja AFP.
20:20 - Pucano na avion ukrajinskih graničara kod Armjanska

- Činimo sve što je u našoj moći da izbegnemo rat, bilo na Krimu ili bilo kojem drugom delu Ukrajine. Ukrajinske oružane snage u stanju pune borbene spremnosti, naveo je v.d. predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov za lokalnu ukrajinsku televiziju.

- Svo civilizovano čovečanstvo podržava našu zemlju. Sve vodeće zemlje sveta su na strani Ukrajine. Siguran sam da taj ujedinjeni napor na međunarodnoj sceni može da nam omogući da zaustavimo agresiju, rekao je privremeni ukrajinski predsednik, a prenosi agencija Rojters.

Ukrajinski komandant na Krimu: "Glavonje", šta da radimo?


Komandant jedne ukrajinske vojne jedinice u Belbeku na Krimu, opkoljen ruskim snagama, pozvao je svoje nadređene u Kijevu da mu daju precizna naređenja šta treba da radi i zapretio da će u protivnom njegove jedinice možda morati da pucaju.

* Parubi: 80.000 ruskih vojnika spremno da nas pregazi!

* Merkelova preti, Moskva raspoređuje vojsku na Krimu

"Da bi se izbegli oružani sukobi tražim od vas da što pre kažete šta komandanti treba da rade u slučaju pretnji po život svojih vojnika i članova njihovih porodica", rekao je Juli Mamčur u video obraćanju koje je prenela ukrajinska televizija.

"Ako vi ne odlučite, mi ćemo delovati u skladu sa statutom ukrajinskih vojnih snaga, i ići do otvaranja vatre", rekao je i dodao da su svesni da ne mogu dugo da se odupiru ruskim trupama koje su brojnije, bolje naoružane i bolje obučene ali da su spremni
da izvrše svoj zadatak do kraja, i rekao da ruski ultimatumi postaju sve teži.

Prelazni ukrajinski ministar odbrane Igor Tenjuk razgovarao je sa ovim komandantom telefonom i dao mu uveravanja da su preduzete hitne mere da se podrže vojnici na Kriu, saopštilo je ministarstvo ali nije navelo o kakvim je merama reč.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.03.2014. 19:17
Gospodo Ukrajinci, ruski narod iRusi su vam nesumljivo prijatelji koji ovoga momenta cuvaju vasu slobodu i daju vam sansu da odredite Vasu sudbinu ,uredite drzavu i krenete u vrijeme ispred vas kao slobodna drzava.Mi Bosnjaci smo na svojoj kozi osjetili pomoc SAD , ZAPADNIH DRZAVA I nato pakta, unistili nam drzavu Jugoslaviju obecali BiH pa nam onda unistili BiH podijelili je ,urusili pa evo ponova nam obecavaju "SARENE LAZE', ILI KAKO MENI IZGLEDA SPREMAJU NAM RAT AKO BUDEMO NAIVNI KAO PRIJE 23 GODINE.Nrod Ukrajine da ponisti odluke koje su donijeli protestanti i da se vrati ustavnopravni poredak .Sve na pocetak pa na izbore ali demokratske , normalne izbore i da sacuvate Vasu zemlju sa rus
Četvrtak 13.03.2014. 19:13
Niko vam neće ništa, samo neka ni jednom Rusu dlaka s glave ne fali! Переброска войск РФ к границам Украины - Русские идут 12 https://www.youtube.com/watch?v=ZNwLIfGsRJM
Četvrtak 13.03.2014. 19:19
Rusija ne zauzima ili okupira tudju teritoriju RUSIJA VRACA SVOJE kao sto cemo i mi ako Bog da nase okupirano KOSOVO i METOHIJU.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online