Četvrtak 13.03.2014.
19:10 >> 21:34h
Srna

Turčinov: Postoji rizik od invazije Rusa

Zabrinut v.d. predsednika Ukrajine, Aleksandar Turčinov
 

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da je počela vojna vežba u kojima učestvuje 8.500 ruskih vojnika u blizini granice sa Ukrajinom, iako je Moskva dan ranije dala dozvolu Kijevu da izvede osmatrački let preko ruske teritorije da se uveri u “odsustvo bilo kakve pretnje od vojne operacije”.

Ukrajinski parlament je formirao Nacionalnu gardu.

21:40 Razgovori ruskog šefa diplomatije Sergejom Lavrovim sa američkim kolegom Džonom Kerijem sutra u Londonu presudni su za moguće smirivanje tenzija oko Ukrajine, izjavio je danas britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg.
21:04 - Predstavnici 15 država članica Saveta bezbednosti UN sastali su se danas u Njujorku povodom krize u Ukrajini. Sastanku prisustvuje i novi ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk. Ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin takođe prisustvuje sastanku, iako Moskva ne priznaje legitimitet vlasti u Kijevu, javlja AFP.
20:20 - Pucano na avion ukrajinskih graničara kod Armjanska

- Činimo sve što je u našoj moći da izbegnemo rat, bilo na Krimu ili bilo kojem drugom delu Ukrajine. Ukrajinske oružane snage u stanju pune borbene spremnosti, naveo je v.d. predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov za lokalnu ukrajinsku televiziju.

- Svo civilizovano čovečanstvo podržava našu zemlju. Sve vodeće zemlje sveta su na strani Ukrajine. Siguran sam da taj ujedinjeni napor na međunarodnoj sceni može da nam omogući da zaustavimo agresiju, rekao je privremeni ukrajinski predsednik, a prenosi agencija Rojters.

Ukrajinski komandant na Krimu: "Glavonje", šta da radimo?


Komandant jedne ukrajinske vojne jedinice u Belbeku na Krimu, opkoljen ruskim snagama, pozvao je svoje nadređene u Kijevu da mu daju precizna naređenja šta treba da radi i zapretio da će u protivnom njegove jedinice možda morati da pucaju.

* Parubi: 80.000 ruskih vojnika spremno da nas pregazi!

* Merkelova preti, Moskva raspoređuje vojsku na Krimu

"Da bi se izbegli oružani sukobi tražim od vas da što pre kažete šta komandanti treba da rade u slučaju pretnji po život svojih vojnika i članova njihovih porodica", rekao je Juli Mamčur u video obraćanju koje je prenela ukrajinska televizija.

"Ako vi ne odlučite, mi ćemo delovati u skladu sa statutom ukrajinskih vojnih snaga, i ići do otvaranja vatre", rekao je i dodao da su svesni da ne mogu dugo da se odupiru ruskim trupama koje su brojnije, bolje naoružane i bolje obučene ali da su spremni
da izvrše svoj zadatak do kraja, i rekao da ruski ultimatumi postaju sve teži.

Prelazni ukrajinski ministar odbrane Igor Tenjuk razgovarao je sa ovim komandantom telefonom i dao mu uveravanja da su preduzete hitne mere da se podrže vojnici na Kriu, saopštilo je ministarstvo ali nije navelo o kakvim je merama reč.

2024 © - Vesti online