Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 17.01.2014.
21:16
RTS A

Rusija naoružava Asada

Transportni avioni Rusije prošlog meseca isporučili su veliku količinu vojne opreme Damasku, piše "Rojters", komentarišući da Moskva na taj način želi da zaštiti svoj uticaj i interese u regionu, kao i aspiracije na eksploataciju nafte i gasa u sirijskom priobalju.

Sergej Lavrov sa sirijskim kolegom sastao se u Moskvi
 

U poslednjih nekoliko nedelja Rusija je pojačala isporuke vojne opreme Siriji, uključujući oklopna vozila, navođene bombe i bespilotne letelice, piše agencija Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore. Moskva, u nameri da pojača svoj diplomatski i ekonomski uticaj u regionu, glavni je snabdevač režima u Damasku konvencionalnim naoružanjem, blokirajući tako višegodišnje napore zapadnih zemalja da sankcijama kazne Siriju zbog napada na civile, komentarišu agencije.

Nova ruska oprema stiže u kritičnoj fazi sukoba u Siriji, pred mirovne pregovore zakazane za iduću sedmicu u Ženevi, u vreme žestokih međusobnih sukoba među pobunjeničkim frakcijama, dok pojedini zavničnici iz Damaska tvrde da obaveštajne službe nekih zapadnih zemalja traže kontakt sa vlastima.

Nekoliko izvora reklo je Rojtersu da je u decembru "desetine 'antonova 124S' istovarilo oklopna vozila, opremu za video-nadzor, radare, sisteme za elektronski rat, rezervne delove za helikoptere i razno oružje, uključujući navođene avionske bombe" kao pomoć Bašaru el Asadu.

Isti izvori navode da "ruski savetnici i eksperti pomažu sirijskim snagama u obaveštajnim poslovima, nadgledajući pobunjeničke položaje uz pomoć bespilotnih letelica, analizirajući njihove sposobnosti i navodeći artiljerijske i vazdušne napade".

Rusija je saopštila da ne krši međunarodne zakone tim isporukama i obnavljanjem vojnih zaliha vlasti u Siriji i da Asadu ne isporučuje ofanzivno naoružanje, dok su zvaničnici u Damasku odbili da komentarišu navode o pristizanju ruskih vojnih isporuka.

Bugarska, Rumunija i Ukrajina na direktan ili indirektan način negirali su svaku sumnju da je naoružanje koje pristiže u Siriju poreklom iz njihovih vojnih rezervi iz vremena pre raspada Sovjetskog Saveza.

Ruski interes - rezerve nafte i gasa

Izvor Rojtersa tvrdi da "Rusija mora da održi Asada na vlasti ako želi da zadrži svoj uticaj na raspoređivanje prirodnih resursa Sirije, pre svega nafte i gasa. Ruska naftna i gasna kompanija "Sojuznjeftegas" potpisala je u decembru 90 miliona dolara vredan ugovor sa Ministarstvom nafte Sirije o istraživanju i eksploataciji nafte u priobalnim vodama te zemlje na više do 2.000 kvadratnih kilometara.

Moskva tvrdi da se njena diplomatija na Bliskom istoku zasniva na svim principima međunarodnog prava i poštovanju uloge Ujedinjenih nacija.

Agencija komentariše da je Moskvi posebno stalo da održi svoj uticaj i zaštiti svoje interese u regionu u kojem je posle "arapskog proleća" izgubila uticaj u Libiji. Rojters podseća da je prošle godine otkriveno da Rusija pregovara sa Iranom o isporuci robe vredne 1,5 milijardi dolara svakoga meseca, što bi moglo da potkopa napore da se na po Zapad zadovoljavajući način reše pregovori o iranskom nuklearnom programu.

POVEZANE VESTI

Petak 17.01.2014. 21:22
Odbranom Sirije Rusi štite svoju bazu. Odbranom Ukrajine Rusi štite svoju bazu. Sve ostalo je izmišljena teorija. USA i njeni sateliti misle da je Rusija sisala vesla (a njih dojila majka)...možda je i sisala vesla ali nije pojela čamac. Osionost zapadnog čoveka nema kraja....bezobrazluk takođe...a nije izmišljen kantar koji može izmeriti njihov licemerni i zločinački UM.
Petak 17.01.2014. 21:23
Само тако!!! Ово је пораз опозиције коју подржава Америка.Међусобно се побише "правоверни муслимани".
Petak 17.01.2014. 22:07
Rusija je prinuđena i treba da naoružava Asada, jer da padne Sirija, Iran bi pao brže jer se CIA infiltrirala u Iranu, pa bi preko Irana i Sirije časkom na tapeti sljedeća bila Rusija (zbog Sibira) a onda i Kina, koji su decenijama unazad krajnji ciljevi. Zna se zašto je Staljin tražio pomoć Saveznika preko Irana sve dok nije odnio pobjedu u Staljingradu, pa se zna zašto nakon pobjede više od 1943. nije tražio pomoć Saveznika, jer bi onda pomoć bila antiruska. Bio je u pravu godinu i po dana kasnije. Rusija se brani u Siriji, Iranu i Ukrajini, pa tek onda u Srbiji, a ne kako mi uobraženo mislimo Srbiji. Zapadni krajnji ciljevi završiće isto kao i Hitlerovi i Napoleonovi - potpunom propašću.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online