Petak 17.01.2014.
21:16
RTS

Rusija naoružava Asada

Sergej Lavrov sa sirijskim kolegom sastao se u Moskvi
 

U poslednjih nekoliko nedelja Rusija je pojačala isporuke vojne opreme Siriji, uključujući oklopna vozila, navođene bombe i bespilotne letelice, piše agencija Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore. Moskva, u nameri da pojača svoj diplomatski i ekonomski uticaj u regionu, glavni je snabdevač režima u Damasku konvencionalnim naoružanjem, blokirajući tako višegodišnje napore zapadnih zemalja da sankcijama kazne Siriju zbog napada na civile, komentarišu agencije.

Nova ruska oprema stiže u kritičnoj fazi sukoba u Siriji, pred mirovne pregovore zakazane za iduću sedmicu u Ženevi, u vreme žestokih međusobnih sukoba među pobunjeničkim frakcijama, dok pojedini zavničnici iz Damaska tvrde da obaveštajne službe nekih zapadnih zemalja traže kontakt sa vlastima.

Nekoliko izvora reklo je Rojtersu da je u decembru "desetine 'antonova 124S' istovarilo oklopna vozila, opremu za video-nadzor, radare, sisteme za elektronski rat, rezervne delove za helikoptere i razno oružje, uključujući navođene avionske bombe" kao pomoć Bašaru el Asadu.

Isti izvori navode da "ruski savetnici i eksperti pomažu sirijskim snagama u obaveštajnim poslovima, nadgledajući pobunjeničke položaje uz pomoć bespilotnih letelica, analizirajući njihove sposobnosti i navodeći artiljerijske i vazdušne napade".

Rusija je saopštila da ne krši međunarodne zakone tim isporukama i obnavljanjem vojnih zaliha vlasti u Siriji i da Asadu ne isporučuje ofanzivno naoružanje, dok su zvaničnici u Damasku odbili da komentarišu navode o pristizanju ruskih vojnih isporuka.

Bugarska, Rumunija i Ukrajina na direktan ili indirektan način negirali su svaku sumnju da je naoružanje koje pristiže u Siriju poreklom iz njihovih vojnih rezervi iz vremena pre raspada Sovjetskog Saveza.

Ruski interes - rezerve nafte i gasa

Izvor Rojtersa tvrdi da "Rusija mora da održi Asada na vlasti ako želi da zadrži svoj uticaj na raspoređivanje prirodnih resursa Sirije, pre svega nafte i gasa. Ruska naftna i gasna kompanija "Sojuznjeftegas" potpisala je u decembru 90 miliona dolara vredan ugovor sa Ministarstvom nafte Sirije o istraživanju i eksploataciji nafte u priobalnim vodama te zemlje na više do 2.000 kvadratnih kilometara.

Moskva tvrdi da se njena diplomatija na Bliskom istoku zasniva na svim principima međunarodnog prava i poštovanju uloge Ujedinjenih nacija.

Agencija komentariše da je Moskvi posebno stalo da održi svoj uticaj i zaštiti svoje interese u regionu u kojem je posle "arapskog proleća" izgubila uticaj u Libiji. Rojters podseća da je prošle godine otkriveno da Rusija pregovara sa Iranom o isporuci robe vredne 1,5 milijardi dolara svakoga meseca, što bi moglo da potkopa napore da se na po Zapad zadovoljavajući način reše pregovori o iranskom nuklearnom programu.

2024 © - Vesti online