Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.01.2014.
09:44
Beta A

Nepovratno otapanje glečera, prete nam poplave

Jedan glečer na Južnom polu koji najviše doprinosi podizanju nivoa svetskih okeana i mora, "nepovratno" se smanjuje što može dovesti do toga da se nivo svetskih mora u narednih 20 godina podigne bar za jedan santimetar, piše u studiji objavljenoj u nedelju.

Topljenje lednika na antarktickom ostvu Pajn (Pine Island), zapadno od belog kontinenta, iznosi 20 odsto ukupnog gubitka ledene mase na zapadnom delu Antarktika, piše u časopisu "Nejčr klajmit čejndž" međunarodni tim istraživača, na čelu sa Laboratorijom za glaciologiju i geofiziku (LGGE) iz Grenobla.

Foto: Ilustracija

Taj glečer koji se otapanjem skratio za deset kilometara od 2000. godine, u poslednjih četrdeset godina se skraćuje sve brže. Doprinos glečera podiže nivo okeana i mora tako što se od njih otkidaju ledeni bregovi i drugi ploveći led koji se postepeno otapa.

Međutim, uz zagrevanje, granica između dela glečera na kontinentu i na moru, povlači se ka unutrašnjosti, te raste slobodna masa leda koji pluta na moru i doprinosi porastu nivoa okeana.

Nastojeći da predvide evoluciju tog glečera u narednim decenijama, istraživači su zaključili da je njegovo skraćivanje "nepovratno" i da u narednih 50 godina može dostići četrdeset kilometara, piše u članku.

Zato bi doprinos tog glečera podizanju nivoa svetskih okeana mogao da se "utrostruči ili upetostruči već u narednih dvadeset godina". Samo po sebi, to u narednih dvadeset godina može da doprinese podizanju nivoa mora u svetu u rasponu između 3,5 i 10 milimetara. Po najnovijem izveštaju klimatskih stručnjaka organizacije Giec, objavljenom septembra, očekuje se ukupno podizanje nivoa svetskih mora do sredine ovog veka između 17 i 38 santimetara.

Proteklih dvadeset godina, Zapad Antarktika znatno doprinosi porastu nivoa mora, za razliku od istočnog dela najjužnijeg kontinenta koji je stabilan - godišnja količina leda koja se tamo izgubi, ekvivalentna je količini snega kojim se "hrane" glečeri, kaže CNRS. Giec je septembra naveo da se rast nivoa mora ubrzao u poslednjih 20
godina.

Otapanje naslaga leda na Grenlandu i Antarktiku će podizanja nivoa svetskih okeana i mora doprineti nešto manje od trećine, a ostalo podizanje nivoa je posledica termičkog širenja okeana zbog zagrevanja klime i topljenja planinskih glečera.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online