Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 18.12.2013.
13:21
tportal.hr A

Zemljini polovi klize zbog klimatskih promena?

Klimatske promene ne pomiču samo granice prosečnih i najviših temperatura već i položaj Severnog i Južnog pola, pokazalo je novo istraživanje. Ovo klizanje polova posledica je promena u rotaciji Zemlje uzrokovanih otapanjem glečera i ledenog pokrova. Novi rezultati pokazuju da bi ono čak moglo biti indikator brzine globalnog zagrevanja.

Prizor Zemlje iz svemira (foto: arhiva)
 

Kompjuterske simulacije otkrile su već ranije da otapanje leda i porast nivoa mora utiču na distribuciju mase na Zemljinoj površini. Ovakva preraspodela mase deluje na Zemljinu osu.

Čendlerovo teturanje

U novom istraživanju Jianli Čen s Univerziteta Teksas u Ostinu i njegovi saradnici otkrili su da gasovi utiču na pomeranje polova koje je već zabeleženo u eksperimentima.

Teturanje Zemljine ose rotacije je rezultat kombinacije dva procesa koji imaju svoje raziličite uzroke.

Jedan se zove Čendlerovo teturanje koje nastaje zato što Zemlja nije potpuno kruta. Drugi je godišnja precesija koja je povezana sa Zemljinim kruženjem po orbiti oko Sunca. Istraživanja su pokazala da postoji još jedan uticaj čak i kada se gornja dva isključe. Od kada su počela praćenja 1899. godine, Severni pol se pomerao za 10 cm godišnje prema jugu po 70° zapadne geografske dužine koja prolazi kroz istočnu Kanadu. Ovo pomicanje je posledica premeštanja masa koje je uzrokovano prestankom ledenog doba.

Grenland se najviše otapa

Čenov tim je izračunao da na precesiju najviše utiče otapanje na Grenlandu gde svake godine nestaje oko 260 gigatona leda. Drugi važan faktor je otapanje planinskih ledenjaka koje je odgovorno za 194 gigatone godišnje. Otapanje na Antarktiku u ovom procesu učestvuje sa 189 gigatona.

Međutim, Čenov je tim 2005. zabeležio da se Severni pol tokom svog klizanja prema jugu iznenada i neočekivano počeo da se kreće prema istoku. Od tada do danas se pomerio za 1,2 metra.

Kako bi otkrio uzroke ove neobične pojave Čenov je tim analizirao podatke NASA-inog satelita Grejs koji meri promene u gravitacionom polju Zemlje. Na temelju njih uspeli su da izračunaju kako otapanje leda na Grenlandu i Antarktiku i porast nivoa mora utiču na redistribuciju mase. Podaci su se savršeno poklopili s promenama u položaju polova.

“Otapanje leda i porast nivoa mora mogu objasniti 90 odsto pomaka Severnog pola prema istoku”, rekao je Čen i dodao: “Ključna sila koja pokreće promenu su klimatske promene”.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.12.2013. 16:23
Ova tema se naravno ne tice velikih Srba, jer oni su nebeski narod, ne zive na zemlji i ovo ne utice na njihov zivot niti oni uticu na zivot planete..... Kad god su ovakve temen, niko ni da zucne.....
Četvrtak 19.12.2013. 00:05
A šta je posle onog katastrofalnog zemljotresa kada se osa pomerila za 3 stepena a to je : 40000km:360=111.1111
Četvrtak 19.12.2013. 12:12
Uzročno- posledična veza, kreće se kao spirala...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online