Ponedeljak 13.01.2014.
09:44
Beta

Nepovratno otapanje glečera, prete nam poplave

Topljenje lednika na antarktickom ostvu Pajn (Pine Island), zapadno od belog kontinenta, iznosi 20 odsto ukupnog gubitka ledene mase na zapadnom delu Antarktika, piše u časopisu "Nejčr klajmit čejndž" međunarodni tim istraživača, na čelu sa Laboratorijom za glaciologiju i geofiziku (LGGE) iz Grenobla.

Foto: Ilustracija

Taj glečer koji se otapanjem skratio za deset kilometara od 2000. godine, u poslednjih četrdeset godina se skraćuje sve brže. Doprinos glečera podiže nivo okeana i mora tako što se od njih otkidaju ledeni bregovi i drugi ploveći led koji se postepeno otapa.

Međutim, uz zagrevanje, granica između dela glečera na kontinentu i na moru, povlači se ka unutrašnjosti, te raste slobodna masa leda koji pluta na moru i doprinosi porastu nivoa okeana.

Nastojeći da predvide evoluciju tog glečera u narednim decenijama, istraživači su zaključili da je njegovo skraćivanje "nepovratno" i da u narednih 50 godina može dostići četrdeset kilometara, piše u članku.

Zato bi doprinos tog glečera podizanju nivoa svetskih okeana mogao da se "utrostruči ili upetostruči već u narednih dvadeset godina". Samo po sebi, to u narednih dvadeset godina može da doprinese podizanju nivoa mora u svetu u rasponu između 3,5 i 10 milimetara. Po najnovijem izveštaju klimatskih stručnjaka organizacije Giec, objavljenom septembra, očekuje se ukupno podizanje nivoa svetskih mora do sredine ovog veka između 17 i 38 santimetara.

Proteklih dvadeset godina, Zapad Antarktika znatno doprinosi porastu nivoa mora, za razliku od istočnog dela najjužnijeg kontinenta koji je stabilan - godišnja količina leda koja se tamo izgubi, ekvivalentna je količini snega kojim se "hrane" glečeri, kaže CNRS. Giec je septembra naveo da se rast nivoa mora ubrzao u poslednjih 20
godina.

Otapanje naslaga leda na Grenlandu i Antarktiku će podizanja nivoa svetskih okeana i mora doprineti nešto manje od trećine, a ostalo podizanje nivoa je posledica termičkog širenja okeana zbog zagrevanja klime i topljenja planinskih glečera.

2024 © - Vesti online