Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 22.12.2013.
16:27
Beta A

Hodorkovski: Ništa nisam priznao!

Bivši naftni magnat i kritičar Kremlja, Mihail Hodorkovski, koji je ukazom predsednika Vladimira Putina pušten na slobodu u petak, izjavio da u molbi za oslobađanje nije priznao krivicu i da mu niko nije postavio uslove za oslobađanje.

Bivši naftni magnat i kritičar Kremlja, Mihail Hodorkovski ukazom predsednika Vladimira Putina pušten je na slobodu
 

- Moji advokati su mi preneli da može biti doneta odluka o pomilovanju. I da se uslov za pomilovanje - priznavanje krivice neće postaviti. To je bio ključni problem, počev od vremena Dmitrija Medvedeva, rekao je Hodorkovski u intervjuu moskovskom nedeljniku Nju tajms u Berlinu.

Po njegovim rečima, ukoliko bi napisao da priznaje krivicu "gomila ljudi" koji su ranije radili u Jukosu, pala bi u veoma tešku situaciju.

Na pitanje da li su mu postavljeni uslovi, kao što je da se ne bavi politikom, ne finansira opoziciju, da se o opozicioneru Alekseju Navaljnom ne izražava pozitivno, Hodorkovski je kazao da ih nije bilo.

- Napisao sam na svom papiru to što sam ranije javno govorio: ne spremam se da se bavim politikom, i nemam nameru da se borim da vratim Jukos, kazao je on i naveo da je molio da mu se da mogućnost da izađe iz zemlje, pošto mu se majka leči u Berlinu.

"Hvala, Angela"

Govoreći emotivno, on se zahvalio "celom dušom" kancelarki Angeli Merkel i nekadašnjem ministru spoljnih poslova Nemačke Hans-Ditrihu Genšeru, kao i medijima. Dodao je da je o učesću nemačke kancelarke u njegovom oslobađanju saznao kada je stigao u Nemačku.

- Činjenica je da mi je trebalo da idem u Berlin. Shvatao sam da u Berlin mogu da odletim jednom, kao sada, a ako se vratim (u Rusiju), drugi put već mogu da me ne puste da izađem iz zemlje, jer formalnih razloga za koje bi mogli da se uhvate ima koliko hoćeš", dodao je Hodorkovski, koji nije potvrdio da je emigracija, makar i  privremena bila uslov za oslobađanje.

- Ne mogu da kažem da je to bio uslov. To je olakšalo, omogućilo da se donese odluka o pomilovanju. I kada sada pišu da su dolazili neki predstavnici specijalnih službi u zatvor, ništa od toga nije bilo, rekao je nekada najbogatiji Rus i naveo da je Pismo za Putina predao advokatu, a da ga je advokat predao Ditrihu Genšeru.

- Kome i kako je Genšer predao pismo, ne znam, dodao je.

Hodorkovski je ispričao kako je napustio zatvor u noći između četvrtka i petka.

- Doleteli smo u Sankt Peterburg. Momci koji su leteli sa mnom rekli su mi 'evo vam pasoš'. I daju mi pasoš u ruke. Treba se potpisati. Ja potpisujem pasoš. Pravo u avionu. Zatim su uzeli pasoš, otišli da postave pečat o izlasku iz zemlje, vratili mi pasoš. Ja sam sedeo u avionu i čekao, ispričao je Hodorkovski.

Na pitanje da li je znao da ga šalju iz zemlje, rekao je:

- Za deset godina ja sam naučio da razumem ko i kakva ovlašćenja ima. O meni je odluke donosio jedan čovek. Svih deset godina. Jedan čovek.

- Pilot mi je rekao da je Genšer poslao taj avion i da ćemo za dva sata biti u Berlinu. Sve je bilo izrežirano. Da je neko hteo da snima film o sedamdesetim godinama, izbacivanje disidenta, bolje ne bi mogli da smisle, dodao je Hodorkovski.

Hodorkovski: Moj cilj oslobađanje političkih zatvorenika

 

Hodorkovski je istakao da je njegov cilj oslobađanje političkih zatvorenika u Rusiji.

Kako je rekao, u ruskim zatvorima i dalje nalaze politički zatvorenici i izvinio se što ne može da govori "podrobnije", jer se u zatvoru i dalje nalaze njegove kolege i "prijatelji po nesreći" Aleksandar Lebedev i Aleksej Pičugin.

 

- U Rusiji se i dalje nalaze i drugi politički zatvorenici, koji nisu povezani sa predmetom Jukosa. Ne treba gledati na mene kao na simbol toga što u Rusiji više nema političkih zatvorenika. Shvatite me kao simbol toga što napori građanskog društva mogu da dovedu do oslobađanja čak takvih ljudi, čije oslobađanje niko nije mogao da pretpostavi. Moramo da radimo na tome da ni u Rusiji, ni u drugim zemljama ne bude političkih zatvorenika. U svakom sliučaju, ja ću raditi u tom pravcu sve što od mene zavisi, rekao je Hodorkovski.

 

Na pitanje ukrajinskog novinara kako se odnosi prema bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko, koja je u zatvoru, on je rekao da je ona "politički zatvorenik", da joj želi "brzo oslobađanje" iz zatvora. Takođe je kazao da se nada da će predsednik Ukrajine Viktor Janukovič pratiti primer Putina.

"Putin je komplikovan čovek "

Na pitanje šta bi posavetovao zapadnim političarima kako da se ophode sa Putinom, on je kazao da treba da imaju u vidu da je on "komplikovan čovek" i izrazio nadu da neće zaboraviti da on nije poslednji politički zatvorenik u Rusiji.

Na pitanje da li mrzi Putina, on je odgovorio: "Razumeo sam još kada sam se bavio biznisom da igram žestoke igre. Ali ta žestokost je dirnula i moju porodicu, i to je omogućilo da ne doživljavam suviše emocionalno. Ostavio sam to u sferi pragmatizma - takvi su uslovi igre. Ne dopadaju mi se, ali izbora nema", rekao je on.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.12.2013. 16:32
ĆUTI i zahvali PUIINU moglo je i drugačije sve da bude ...
Nedelja 22.12.2013. 16:43
Šta imaš da priznaješ kad se zna da znaš da kradeš, dokazano.
Nedelja 22.12.2013. 16:28
I ovaj treba da dobije jednu regiju da se brine o njoj kao i Abramovic.Da se podigne standard i kao guverner da odgovara Rusiji i za prd medveda u toj oblasti. u intervjuu moskovskom nedeljniku Nju tajms u Berlinu........da li ima kakve asocijacije sa Srbijom..........
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online