Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 20.12.2013.
13:20
Srna A

Putin pomilovao Hodorkovskog

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o pomilovanju zatvorenog tajkuna Mihaila Hodorkovskog, prenele su ruske agencije. U ukazu se navodi da je Hodorkovski pomilovan na osnovu "principa humanizma", iako neki ruski mediji navode da je Hodorkovski tražio pomilovanje pod pritiskom tajnih službi.

Putin je ovu odluku najavio u četvrtak, kada je izjavio da je bivši šef naftnog giganta "Jukos" proveo više od 10 godina iza rešetaka i da "veruje da treba da donese odluku o njegovom pomilovanju".

Uskoro na slobodi: Mihail Hodorkovski



Kremlj je saopštio da odluka stupa na snagu odmah, a jedan advokat rekao je ruskim agencijama da je moguće da će Hodorkovski biti pušten iz zatvora tokom dana.


Hodorkovski i njegov poslovni partner Platon Lebedev, koji su u zatvoru od 2003. godine, osuđeni su 2005. godine na po osam godina zatvora zbog pronevere i utaje poreza.


U drugostepenom postupku ova presuda je u decembru 2010. godine preinačena na 14 godina zatvora, ali je potom smanjena za godinu dana. Prema toj odluci, oni bi trebalo da izađu iz zatvora 2014. godine, Lebedev u avgustu, a Hodorkovski u oktobru te godine.

Moskovski dnevnik ''Komersant'', pak, navodi da je Hodorkovski tražio pomilovanje pod pritiskom tajnih službi.

Prema Komersantu, članovi tajne službe imali su razgovor s bivšim vlasnikom Jukosa posle otkričha ruskog pravosuđa, početkom decembra, da ima šanse da se pokrene i treći proces protiv njega.


Ljudi iz tajne službe su mu navodno rekli da mu se zdravlje majke pogoršava i govorili mu o mogućnosti novog krivičnog procesa protiv njega, navodi list.


"Taj razgovor koji je održan bez prisustva advokata naterao je Mihaila Hodorkovskog da se obrati predsedniku", navodi list.

POVEZANE VESTI

Petak 20.12.2013. 13:56
. . . ako je pljackao Rusiju – kako bi inace postao basnoslovni milijarder, kao i citav niz ostalih lopuza – nije uzalud osudjivan, ali je cinjenica, da je hteo da preuzme i vlast u toj vekovima izrabljivanoj Rusiji. Kad je najzad "pomilovan " najvise se raduju zapadni "humanitarni" dusebriznici. Jos samo treba da budu oslobodjene "umetnice" pusi riot, da bi mozda najzad one mogle da sruse Putina i rusku crkvu, za sta se narocito grcevito brinu svapski humanisti na celu sa A. Merkel i ostalom pratnjom, koji su inace rukovodjeni genuinim antislovenskim rasizmom, gde naravno pripadaju i OČERUPANI SRBI .
Petak 20.12.2013. 13:31
Ne puštaj lopova Volođa
Petak 20.12.2013. 21:29
Dobro odrađen posao, po faci mu se vidi da je uz pomoć LGBT aktivista za ovih deset godina totalno drugačiji čovek, potpuno spreman za dobijanje stalnog državljanstva u EU.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online