Petak 20.12.2013.
13:20
Srna

Putin pomilovao Hodorkovskog

Putin je ovu odluku najavio u četvrtak, kada je izjavio da je bivši šef naftnog giganta "Jukos" proveo više od 10 godina iza rešetaka i da "veruje da treba da donese odluku o njegovom pomilovanju".

Uskoro na slobodi: Mihail Hodorkovski



Kremlj je saopštio da odluka stupa na snagu odmah, a jedan advokat rekao je ruskim agencijama da je moguće da će Hodorkovski biti pušten iz zatvora tokom dana.


Hodorkovski i njegov poslovni partner Platon Lebedev, koji su u zatvoru od 2003. godine, osuđeni su 2005. godine na po osam godina zatvora zbog pronevere i utaje poreza.


U drugostepenom postupku ova presuda je u decembru 2010. godine preinačena na 14 godina zatvora, ali je potom smanjena za godinu dana. Prema toj odluci, oni bi trebalo da izađu iz zatvora 2014. godine, Lebedev u avgustu, a Hodorkovski u oktobru te godine.

Moskovski dnevnik ''Komersant'', pak, navodi da je Hodorkovski tražio pomilovanje pod pritiskom tajnih službi.

Prema Komersantu, članovi tajne službe imali su razgovor s bivšim vlasnikom Jukosa posle otkričha ruskog pravosuđa, početkom decembra, da ima šanse da se pokrene i treći proces protiv njega.


Ljudi iz tajne službe su mu navodno rekli da mu se zdravlje majke pogoršava i govorili mu o mogućnosti novog krivičnog procesa protiv njega, navodi list.


"Taj razgovor koji je održan bez prisustva advokata naterao je Mihaila Hodorkovskog da se obrati predsedniku", navodi list.

2024 © - Vesti online