Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.11.2013.
02:30
Vesti A

Lažne nesreće bogate podzemlje

Vozačima u Sidneju, koji su imali saobraćajnu nesreću, šoferi vučne službe više ne nude samo tegljenje havarisanog vozila, već i luksuzni automobil na korišćenje, sve dok njihov ne bude popravljen. Problem je u tome što ova "usluga" nije nikakva privilegija iz osiguranja, već sistem kojim se bavi ovdašnje podzemlje, kako bi obezbedilo poslove za svoje članove.

Hapšenje učesnika prevare (Foto: arhiva)
 


Kriminalci, da bi privukli vozača havarisanih kola, za njega plaćaju i njegov deo naknade troškova popravke, predviđen polisom osiguranja. Kad ga pridobiju, onda mu popravku organizuju u nekoj od automehaničarskih i limarskih radionica koje, opet, vodi podzemlje. Posao je unosan: kriminalci za vozilo dato mušteriji, naplaćuju osiguravajućim kompanijama i do 200 dolara dnevno.


Sve je ovo bio povod za vladu NSV da prošle nedelje objavi početak istrage poslovanja automehaničarskih radionica i osiguravajućih firmi.
 

- Ovo je takav biznis u kome, kad se nečiji auto "zarobi", u nizu slučajeva vozači postanu taoci tih radionica. U jednom slučaju, dobili smo račun od 36.000 dolara za sedam dana najma luksuznog poršea - kaže jedan insajder iz osiguranja.
 

U nastojanju da se uđe u trag ovom poslovanju, policajci u civilu prisustvuju aukcijama oštećenih automobila, predstavljajući se kao kupci, da bi proverili glasine o pritiscima na prave kupce da odustanu od ponude, kako bi kola jeftinije pripala firmi koja se bavi njihovom popravkom.

Spaljena radionica

U novembru prošle godine, autolimarska radnja u Askvitu na severnoj obali Sidneja je spaljena, nakon što je osiguravajuća kompanija odbila da otpiše jednu skupu mazdu i odlučila da se kola ipak mogu popraviti. Vlasnik radionice Endrju Džonson je, ništa ne sluteći, primio kola na popravku. Nedugo zatim, njegova radionica je izgorela. Nakon tri meseca istrage, policija je zaključila da je požar podmetnut da bi vozilo bilo do kraja uništeno. Uhapšeno je pet osoba.

- Aukcije su u mnogome očišćene, ali mi još uvek imamo tamo ljude u civilu koji prate šta se događa, zato što mi znamo da bajkeri i druge bande deluju u ilegalnim poslovima trgovine motornim vozilima - kaže Artur Kacogijanis, šef odeljenja državne policije za borbu protiv organizovanog kriminala.
 

I većina osiguravajućih kompanija zapošljava bivše policajce, da za njih istraže lažne zahteve za odštetu, izmišljene udese i krađe vozila. Veruje se da u Sidneju svakog dana lažiraju najmanje jedan udes, kako bi naplatili oštećeno luksuzno vozilo.
 

- Kao podnosioci zahteva višestruko se i stalno pojavljuju ista imena pojedinaca ili familija - navodi jedan predstavnik osiguranja. On ističe da su sumnjivi i vreme i lokacije nezgoda, jer se sve najčešće dešava noću na usamljenim mestima.


Prevara

Obično, lažirana nesreća podrazumeva da u njoj učestvuje ranije oštećeno vozilo kupljeno jeftino na aukciji, a onda zakrpljeno samo toliko da se može registrovati za vožnju. Onda se kola osiguraju na znatno više para nego što su plaćena. Na jednom takvom automobilu, moguće je napraviti profit između 20.000 i 70.000 dolara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online