Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.02.2018.
13:39
Vesti A

Čubrilović Šveđanku vozao za džabe

Nik Čubrilović, iz Ilavore u Sidneju, osumnjičen je da je hakovanjem sistema rezervacija nezakonito došao u posed desetina automobila firme GoGet, među kojima je bio i audi A3, a sve zbog provoda sa svojom devojkom iz Evrope. Odlukom suda morao je da preda pasoš, zbog opasnosti da s devojkom pobegne u Švedsku.

youtube.com/Coen ayres
Odšetao kući: Nik Čubrilović

Osumnjičeni haker Nik Čubrilović navodno je uspeo da se umreži u bazu podataka rentakar firme GoGet i tako izbegne da plati 3.000 dolara za iznajmljivanje sportskih automobila kojima se vozio oko Volongonga sa svojom devojkom Britom Johanson iz Švedske. Nikova devojka objavila je na Instagramu fotografije s audijem firme GoGet prošlog maja.

Tužilaštvo tereti Čubrilovića da je u maju i junu prošle godine nezakonito došao u posed korisničkih identifikacionih podataka firme GoGet i preuzeo kompjutereske podatke s imenima, adresama, brojevima kreditnih kartica i vozačkih dozvola njihovih mušterija.

Upozoravao na opasnost

Nik Čubrilović nije bio nepoznat ovdašnjoj javnosti. Naime, 2014. godine pojavio se na naslovnim stranama širom zemlje kada je ukazao na loše sigurnosne mere vladinog sajta mdžGov. Taj portal građani, između ostalog, koriste i za podnošenje poreskih prijava.

Prošle godine dao je intervju za emisiju "Iz četiri ugla" ABC, u kojoj se predstavio kao konsultant za sajber sigurnost.

Detektivi jedinice za sajber kriminal započeli su istragu po prijavi firme GoGet, nakon čega je Čubrilović uhapšen u utorak u njegovoj kući Penrozu, u Sautern Hajlendsu, odakle su odneti kompjuteri, laptopovi i elektronski uređaji za čuvanje podataka.

Nema dokaza?!

Zastupnik osumnjičenog Mat Rosenijelo protivio se zahtevu policije. On je tvrdio da njegovom klijentu treba da se odobri pravo odbrane sa slobode, jer je potpuno irelevanto što policija nije uspela da sakupi dovoljno dokaza tokom istrage.

Čubrilovića su iz kuće izveli detektivi jedinice za sajber kriminal. Samozvani stručnjak za internet sigurnost bio je angažovan za otvaranje softverskih firmi u San Francisku i širom SAD. Sud je obavešten i da je osumnjičeni bio ekstremno nekooperativan, odnosno da je odbijao da policiji otkrije šifre na njegovim uređajima.

Razotkrio propuste FBI

Čubrilović ima i svoj blog u kom razotkriva sigurnosne propuste u kompanijama i detaljno objašnjava kako je moguće da se popularni softver iCloud hakuje. Inače, to hakovanje dovelo je do toga da se hiljade fotografija sa obnaženim poznatim ličnostima pojave na internetu. U svom blogu opširno je pisao o "rupama" u FBI istrazi rada vebsajta Silk Roud koji se koristi za transport ilegalne robe širom sveta.

On je optužen za dva krivična dela nezakonitog posedovanja i 33 krađe automobila.

Međutim, zanimljivo je da Čubrilović nije imao finansijsku korist od ove prevare, ako se izuzme reputacija kojom će moći da se hvali na internetu, ali to istraga tek treba da potvrdi.

Nakon hapšenja detektiv Artur Katsogijanis je pojasnio da je Čubrilović uzimao automobile na gradskom području Sidneja, kao i da ih je posle vožnje vraćao. Policija će izvršiti forenzičku pretragu njegovih kompjutera, da bi ustanovila za koliko ljudi su ukradeni i korišćeni lični podaci. Ipak, Katsogijanis kaže da u ovoj ranoj fazi istrage policija ne veruje da su podaci prodati ili prosleđivani dalje.

GoGet je u sredu uputio izvinjenje svojim mušterijama.

Detektivi u panici

Čubrilović se pred sudom u Volongongu pojavio posredstvom video-linka. Predstavio se kao 37-godišnji analitičar kompjuterske bezbednosti i pušten je da se brani sa slobode nakon što mu je prekršajni sudija Mark Daglas naložio da preda pasoš i zabranio mu da koristi internet i bitkoins platni nalog.

Policijski tužilac Šenon Rajan protivio se puštanju Čubrilovića na slobodu. On strahuje da će Čubrilović možda ukradenim podacima firme GoGet da napravi lažne putne isprave i pobegne u Evropu da bi izbegao suđenje. Detektiv Sajmon Halm u sudskim spisima takođe je upozorio na opasnost da će Čubrilović korišćenjem svog Amazon naloga pokušati da uništi dokaze ili sakrije podatke o kradenim kolima koji su sačuvani u klaud sistemu.

Policijski istražitelji veruju da će Čubrilović, ako se bude branio sa slobode, uspeti da uništi dokaze, a možda i da ukradenim podacima obezbedi lažne putne isprave kako bi izbegao policiju i pojavljivanje na sudu, upozorio je u spisima detektiv Sajmon Halm.

Novi pretres zakazan je za 26. mart.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online