Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.08.2017.
13:11
Vesti A

Policija: Niko nije nedodirljiv

Posle racija na mrežu dilera droge i duvana u Sidneju i inostranstvu, australijska policija poručila je bosovima međunarodnog podzemlja upletenim u krijumčarenje da neće imati gde da se sakriju.

S. Princip
Policija vrši istragu tokom racije u Sidneju

Ovo se odnosi i na najveće među njima - Meksikanca Hoakina Guzmana Loera, zvanog El Čapo, koji je izručen u SAD, a ovde je imao oko 60 odsto kontrole u dilovanju kokaina u vrednosti od oko sto miliona dolara - mesečno.

Na policijskom spisku "najekskluzivnijih" jeste i "naše gore list" Crnogorac Vaso (Vasko) Ulić.

Većinu obaveštajnih podataka o El Čapu, kao i Uliću, obezbedila je policija NSW.

- Kriminal je sada globalan i osmišljeniji, pa bi trebalo da udarimo na njega na drugačiji način - kazao je ove nedelje jedan visoki policijski funkcioner "Dejli telegrafu".

- Na mnogo načina, oni su kao velike korporacije i trebalo bi da srušimo njihovu poslovnu organizaciju.

O širenju delovanja policije i njene saradnje sa sličnim agencijama u svetu, pomoćnik komesara Australijske federalne policije Nil Gogen kaže da "niko nije nedodirljiv".

S. Princip

Važan igrač

Vaso Ulić je bio toliko opasan i važan igrač u međunarodnom organizovanom kriminalu, da su australijske vlasti morale da angažuju vojni avion kada je izručivan iz Evrope, prenose mediji.

O njegovoj ulozi govori i činjenica da su veliki bosovi podzemlja iz Australije bili svojevremeno na venčanju njegove kćerke u Crnoj Gori.

Navodne veze sa balkanskom i italijanskom mafijom dovele su ga na položaj jednog od glavnih snabdevača drogom u Evropi i šire - a Australija mu je i dalje izvor prihoda, tvrdi se.

Pre desetak godina, u Zapadnoj Australiji povezivali su ga sa isporukom oko 60 kilograma ekstazija u luci Frimentl. 

Tada su u Pertu osuđeni Fabijen Kvejd i tri člana Ulićevog klana - Dimitrios Papadimitru, Dejan Medan i Rade Ljuboja. Izričući presudu Kvejdu, sudija Lindi Dženkins navela je Ulića među "odgovornim osobama u zaveri".

- Decenijama se ova grupa (misli se na uhapšene članove familije Ibrahim i ostale) šepurila svojim bogatstvom i aktivnostima, pokazujući zajednici kako su nedodirljivi. Danas očigledno to nisu - kaže drugi policajac po rangu u državi.

Izvršni šef Australijske nezavisne komisije za borbu protiv kriminala (ACIC) Kris Douson ističe da imaju listu prioriteta sa metama na koje su usmereni u Australiji i inostranstvu.

Pri svemu, u primeni su tradicionalne i nove metode njihovog ometanja.

"Dejli telegraf" navodi da je spisak ACIC tajna, ali da se veruje da su na njemu međunarodni "igrači", kao što je Altaf Kanani, Pakistanac koji se bavio pranjem para.

On je bio povezan i sa australijskim kriminalnim grupama.

Nakon više neuspelih pokušaja, zajednička operacija Australijanaca i Amerikanaca dovela je do njegovog hapšenja i on u martu u SAD osuđen na više od pet godina.

Spisak svakako sadrži i međunarodne kriminalce "domaćeg" porekla, ali su pobegli u inostranstvo - kao što su bivši bajker Komančera Mark Badl i Hakan Ajik.

Prvi je ubio jednog čuvara obezbeđenja, a drugi je pobegao 2010. kada se policija spremala da ga uhapsi zbog šverca heroina vrednog 230 miliona dolara.

Njih dvojica se, poznato je, kriju negde u Dubaiju.

Kako se veruje, Ajik je radio zajedno sa Ulićem kojeg nazivaju jednim od "najsposobnijih barona droge".

"Diplomirao" je zanat na sidnejskom Kings Krosu, da bi danas živeo u kući nalik tvrđavi nedaleko od Podgorice.

Policija ga povezuje sa najmanje devet ubistava.

Ulićevo carstvo navodno se proteže po celom svetu i obuhvata velike isporuke kokaina i drugih zabranjenih supstanci, kao i pranje novca, prenose mediji.

- Čovek istančanog ukusa za kvalitetno crno vino sa Barosa vejlija, gde je tražio da ono dozreva jedino u buradima od francuskog hrasta - obrazovan, pametan i disciplinovan individualac koji je jednim telefonskim pozivom od prijatelja mogao da uzme pet miliona dolara, sada je jedan od najuspešnijih barona droge u Australiji - pisao je "Australijen" o Uliću.

Vaso Ulić je, tvrdi se, albansko-australijskog etničkog porekla.

Prvi put ga je policija ovde zapazila 1979, da bi ga devedesetih godina označila kao važnog dilera heroina.

Juna 1993. osumnjičen je za učešće u likvidaciji Jurope Sija, izbacivača sa Kings Krosa, pogođenog sa dva hica u glavu.

On je dugovao Uliću pare od kocke. Tih godina, izbegao je niz krivičnih gonjenja zahvaljujući policajcima koje je podmićivao visokim iznosima, podsećaju mediji.

Poslednje decenije 20. veka, boravio je u Italiji i Nemačkoj, odakle je jednom izručen zbog ubistva u Australiju, ali je optužnica protiv njega povučena.

Odlazio je i u Jugoslaviju.

Tih godina imao je agenciju za nekretnine u Menliju i bio vlasnik više imanja, uključujući i apartman u Star-siti kasinu.

Godine 2000. naveden je kao "krunski svedok" u istrazi o pokušaju ubistva tadašnjeg lidera srpske opozicije Vuka Draškovića, pogođenog u glavu dok je gledao televiziju kod kuće. Ulićevi advokati saopštili su da je on u Italiji i da nije na raspolaganju za ispitivanje.

S. Princip

Pametan, stabilan i opasan

Policija je više godina verovala da bi Ulić bio taj koji bi moga da pruži informaciju o smrti milionera, trgovca luksuznim vozilima Slobodana - Boba Ljubića, čije je telo nađeno u Votsons Beju, marta 2005, kao i Hrvata poreklom Franka Majera, ubijenog u Gildfordu 2004. 

On je upucan je u glavu s pet metaka dok je sedeo za stolom.

Prema obaveštajnim podacima Federalne policije, Ulić je napustio Australiju 2005. i nikada se više nije vratio. Policajci kažu da ga najkraće i najbolje opisuju tri reči: pametan, stabilan i opasan.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online