Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 09.11.2013.
14:02
rts.rs, Beta A

75 godina od ''Kristalne noći''

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obleležava se širom sveta, kao sećanje na "Kristalnu noć", kada je 1938. godine izvršen veliki progon Jevreja u nacističkoj Nemačkoj.

Masovni progon Jevreja u Nemačkoj

U Srbiji se taj događaj obeležava centralnom manifestacijom i koncertom u Zadužbini Ilije M. Kolarca, kojoj će prisustvovati i premijer Srbije Ivica Dačić. Na svečanosti će biti izveden koncert "Poslanica ljubavi" u produkciji Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.

Dačić će se zvanično obratiti prisutnima, a ceremoniji, koja će početi u 20 sati, prisustvovaće predstavnici Narodne skupštine, Vlade Srbije, veterani Drugog

U Poljskoj mladi danas uklanjaju rasističke grafite

 

U Varšavi, Poznanju i Pšemislu mladi Poljaci obeležavaju Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma tako što će po ulicama uklanjati neonacističke, antisemitske, rasističke i homofobne napise i grafite.

 

"Imamo problem mržnje. Često je u tolikim količinama da je prosto ni ne primećujemo. Po poljskim gradovima je puno napisa sa govorom mržnje, rasističkih ekscesa i Davidovih zvezda na vešalima. Jednostavno 'hejtova'", objasnilo je Udruženje projekt Poljska svoj
projekt Stop mržnji.

svetskog rata, preživeli zatočenici logora smrti i preživeli holokausta, kao i nosioci Ordena narodnog heroja, najviših ratnih odlikovanja i medalja za hrabrost.

Nasilje koje se dogodilo na nemačkim ulicama i trgovima 9. novembra 1938. godine označilo je početak državno organizovanog, pravno legitimisanog i javno podržanog progona Jevreja koji je završen ubistvom šest miliona nedužnih muškaraca, žena i dece.

Taj događaj, poznat kao "Kristalna noć", smatra se simboličnim početkom holokausta i obeležava se kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

U "Kristalnoj noći" ili, kako se još naziva - Noći pogroma - nemački nacisti su razorili, uništili i opljačkali bezbrojne jevrejske radnje, preduzeća i institucije. Između ostalog zapaljeno je više od 1000 sinagoga, potpuno je razoreno više od 7.000 jevrejskih preduzeća, kao i brojni jevrejski domovi, bolnice, škole i druge institucije.

Tokom neobuzdanog nasilja koje je uživalo široku podršku svih segmenata nacističkih vlasti, ali i običnih građana, ubijena je najmanje 91 osoba jevrejskog porekla, a oko 30.000 je odvedeno u koncentracione logore.

Prema anketi koju je objavila EU, više od tri četvrtine Jevreja u Evropi smatra da je antisemitizam u porastu u njihovim zemljama, naročito na internetu. U okviru ankete ispitano je 5.847 Jevreja u osam zapadnoevropskih zemalja - Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Letoniji, Švedskoj i Britaniji.

Takođe, studija koju je u Beču predstavila Agencija EU za osnovna prava (FRA), pokazala je da je za većinu Jevreja koji žive u EU, antisemitizam i dalje velik i značajan problem.

POVEZANE VESTI

Subota 09.11.2013. 19:11
Kao sto to cesto biva, u dogadjaje jednog vremena svoje prste umesa i sudbina, a i paradoksalni splet okolnosti. Dva dana pre dogadjaja "kristalne noci" po Nemackoj, ubijen je mladi nemacki diplomata Ernst fon Rat (29 g.). Njega je pred nemackom ambasadom u Parizu ubio 17-godisnji poljski Jevrejin Hershel Grinshpan, po slobodnom odabiru prvog sluzbenika koji izadje iz zgrade, u znak protesta zbog antisemitizma u nacistickom Rajhu. Ironija sudbine bila je u tome sto je mladi Nemac bio aristokrata ciji su stavovi PROTIV antisemitizma bili poznati, iako je bio clan NSDAP! Umro je u bolnici dva dana kasnije, a tada je krenulo divljanje po Nemackoj.
Subota 09.11.2013. 20:27
Da 75god od Kristalne noći kada su prognani Jevreji...... Danas i nakon 75god od tog događaja u 1 zemlji članici EU ruše se table na ćirilici, kamenuje se Srpski konzulat u Rijeci, 90-ih u akcijama "BLJESAK" i "OLUJA" protjeran je srpski živalj sa svojih vjekovnih ognjišta! Ostali pobijeni, strijeljani i umoreni na najsvirepiji način! Evropa je to sve gledala i ćutala i čak osudila mnoge Srbe što su se usudili da se brane....???? DOKLE TAKO EVROPO?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online