Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 09.11.2013.
14:02
rts.rs, Beta A
Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obleležava se širom sveta, kao sećanje na "Kristalnu noć", kada je 1938. godine izvršen veliki progon Jevreja u nacističkoj Nemačkoj.
Subota 09.11.2013.19:11
Kao sto to cesto biva, u dogadjaje jednog vremena svoje prste umesa i sudbina, a i paradoksalni splet okolnosti. Dva dana pre dogadjaja "kristalne noci" po Nemackoj, ubijen je mladi nemacki diplomata Ernst fon Rat (29 g.). Njega je pred nemackom ambasadom u Parizu ubio 17-godisnji poljski Jevrejin Hershel Grinshpan, po slobodnom odabiru prvog sluzbenika koji izadje iz zgrade, u znak protesta zbog antisemitizma u nacistickom Rajhu. Ironija sudbine bila je u tome sto je mladi Nemac bio aristokrata ciji su stavovi PROTIV antisemitizma bili poznati, iako je bio clan NSDAP! Umro je u bolnici dva dana kasnije, a tada je krenulo divljanje po Nemackoj.
Subota 09.11.2013.19:16
Osim antinacistickih motiva kod atentatora Jevrejina, neki istoricari su kao dovoljno bitnu uzimali i cinjenicu da je mladi nemacki diplomata bio homoseksualac, pa su pokusavali da citav dogadjaj tumace u drugom pravcu. Bilo kako bilo, tek mrznja je na mrznju udarala, a opet zbog mrznje. Majka svih mrznji su najcesce najobicnije predrasude. Odvratne antisemitske predrasude su u to vreme postojale po citavoj Evropi, a i sire, ali su u nacistickom Rajhu dobile svoje ozakonjeno lice. Bio je dovoljan bilo kakav povod da mase podivljaju, pa da se strahoviti malj mrznje sruci na kompletnu jevrejsku populaciju u Nemackoj. Izvrseni su strahoviti zlocini prema potpuno neduznim ljudima i porodicama!
Subota 09.11.2013.19:25
Unutar ovih dogadjaja, upravo na dan 8. novembra iste godine, u minhenskoj pivnici je eksplodirala paklena masina i pobila neke stare naciste na njihovoj proslavi jubileja tzv."marsa na Minhen". Netom pre eksplozije iz pivnice je izasao Adolf Hitler posle odrzanog govora. Opet je utvrdjeno da je atentator bio jedan Jevrejin, Johan Georg Elzner, sto je kasnije osporavano. Posleratni istoricari su dokazivali da je ovo bila namestaljka koju je sam nacisticki vrh isplanirao. I u ovom slucaju, kako god bilo, tek doslo je do pogubnog izliva mrznje prema svim Jevrejima u Nemackoj. Ovakav princip generalizacije se danas primenjuje i nad Srbima, pa se nas narod proglasava odgovornim za sve i svasta!
Subota 09.11.2013.19:30
Razbijanje staklenih natpisa i tabli cirilicnog pisma po Hrvatskoj svojevrsna je kristalna noc hrvatskih proustaskih fasista. I danas Evropa cuti i zabija glavu u pesak. Da stvar bude jos gora i licemernija, na ovakve izlive srbofobne mrznje ne reaguju isti oni koji celom svetu drze lekcije o "demokratiji" i "ljudskim pravima". To su isti oni koji podsecaju na nacisticka zverstva, a dopustaju da im drzava clanica tolerise najstrasnije sovinisticke ispade! Toliko o savremenom svetu i tzv."medjunarodnoj zajednici"!
Subota 09.11.2013.20:27
Da 75god od Kristalne noći kada su prognani Jevreji...... Danas i nakon 75god od tog događaja u 1 zemlji članici EU ruše se table na ćirilici, kamenuje se Srpski konzulat u Rijeci, 90-ih u akcijama "BLJESAK" i "OLUJA" protjeran je srpski živalj sa svojih vjekovnih ognjišta! Ostali pobijeni, strijeljani i umoreni na najsvirepiji način! Evropa je to sve gledala i ćutala i čak osudila mnoge Srbe što su se usudili da se brane....???? DOKLE TAKO EVROPO?!

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)