Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.11.2013.
08:15
Vesti A

Zgrnuo milione, nema za advokata?!

Uprkos tome što je korupcijom došao do miliona, na nameštenom tenderu za rudnik uglja, bivši ministar u Vladi NSW Edi Obejd zatražio je od poreskih obveznika da "u javnom interesu" podmire njegove pravne troškove.

U julu je Nezavisna komisija za borbu protiv korupcije (ICAC) utvrdila da su Obejd i njegova familija napravili 30 miliona dolara od nameštenog tendera, uz pomoć tadašnjeg ministra rudarstva Jana Mekdonalda.

Edi Obejd

U Sidneju traje nova istraga na kojoj se očekuje da se Obejd danas pojavi na klupi za svedoke. Kao što je poznato, reč je o istrazi o komercijalnom najmu državne

Bogatstvo od rudnika


Obejd živi u vili u Hanters Hilu vrednoj deset miliona dolara i vozi mercedes. Pred komisijom je rekao da je profit od rudnika iskoristio i da kupi apartman u Port Mekvoriju. Kao bivši član parlamenta, prima i penziju finansiranu novcem poreskih obveznika.


Ali, Obejd mogao bi da izgubi novac od posla s rudnikom i da se suoči s drugim skupim pravnim bitkama. Dosadašnji komesar ICAC Dejvid Ip preporučio je Komisiji za borbu protiv kriminala NSNj da istraži da li se 30 miliona dolara od rudnika mogu zapleniti po zakonu o oduzimanju imovine stečene kriminalom. ICAC je takođe informacije do kojih je došao uputio poreskoj upravi.

imovine na Sirkjular Keju, gde porodica Obejd ima privatne interese. Sada su njegovi advokati, kako izveštava "Sidnej morning herald", pisali državnom pravobraniocu NSW Gregu Smitu, tražeći finansijsku pomoć.


Finansijska podrška moguća je za svedoke pred komisijom koji ispunjavaju uslove. Tada svedok može da dobije do 4.000 dnevno za pravnog savetnika seniora, do 1.800 dolara za juniora i 240 dolara za advokate u vremenu do 10 sati dnevno. Obejda inače predstavlja Stjuart Litlmor QC.


Kancelarija državnog pravobranioca odgovorila je na zahtev tražeći detalje o finansijskim okolnostima Obejda. Prema uputstvima za pružanje finansijske pomoći, državni pravobranilac uzima u obzir javni interes i ocenjuje da li bi svedok zapao u teškoće ako mu se pomoć odbije.


Obejdovi advokati ističu da će saslušanje pred ICAC značiti "prilično opterećenje" i "teškoću" i da je u javnom interesu da mu se novac odobri.


Vladin izvor potvrdio je da je pravobranilac Smit odbio zahtev. Prošle nedelje iz njegove kancelarije odgovorili su da se zahtevu neće udovoljiti sve dok Obejd ne predoči još detalja o svojoj finansijskoj situaciji.


Sidnejski dnevnik zaključuje da je "teško da je Obejd u problemima" i podseća da je on tokom prošle istrage pravnom savetniku Džefriju Votsonu, baristeru, rekao:
- Ja sam potrošio više para nego što ćeš ti zaraditi za čitav život.

Pomoć države


Obejda očekuje i mogućnost da se brani od optužbi za krivična dela, ukoliko direktor Javne tužbe NSW odluči da ih podigne. On je, takođe, najavio da će se protiv nalaza o korupciji boriti i pred Vrhovnim sudom. Do sada je, kako prenosi "Sidnej morning herald", Obejd dobio od državne vlade pravnu pomoć u iznosu od 300.000 dolara, u vezi s prethodnim istragama. Međutim, ako bude osuđen, od njega će biti traženo da vrati novac.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online