Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.08.2013.
02:22
Vesti A

Obejdu i Mekdonaldu preti robija

Najsenzacionalnija korupcijska afera u istoriji Novog Južnog Velsa dobila je u sredu svoj epilog, barem kada je o reč o prvoj fazi. Nezavisna komisija za borbu protiv korupcije (ICAC), naime, saopštila je svoje zaključke, a nakon višemesečne istrage kojom su bila obuhvaćena čak tri bivša laburistička ministra, kao i više poslovnih ljudi.

Rezultat: protiv bivših ministara Jana Mekdonalda i Edija Obejda Komisija je preporučila pokretanje krivične odgovornosti, jednako kao i protiv Mozesa, sina gospodina Obejda.

Jan Mekdonald


Komesar Dejvid Ip takođe je naveo i imena četvorice biznismena - Traversa Dankana, Džona Mekgigena, Ričarda Pula i Džona Atkinsona, kao osoba preporučenih državnom tužiocu na dalji postupak.


Svi su oni proglašeni odgovornim za korupciju i svi u vezi sa davanjem, odnosno dobijanjem licenci za eksploataciju rudnika uglja u Bajlong vejliju. Od tog posla,

Obejdovi se kriju iza svojih firmi

 

Najveći deo istrage tokom koje je saslušano više od stotinu svedoka, posvećen je, svakako, davanju licenci za unosni biznis sa rudnikom uglja. Od početka, trebalo je odgovoriti na pitanje da li je Mekdonald kao ministar namestio proces davanja dozvola za iskopavanje da bi favorizovao Obejdove kojima je dao licencu. Tokom pretresa čulo se i da su zatim otac i sin Obejd podsticali svoje prijatelje da kupe zemlju u području budućeg rudnika i da svoje učešće u tom poslu kriju složenim sistemom organizacije svojih kompanija i preprodajući prava za rudnik među njima.
U prvom stadiju tog posla, Obejdovi i njegovi saradnici očekivali su profit od stotinu miliona dolara.

omogućenog "dobrom voljom" ministra Mekdonalda, milionerska familija Obejd, kao i pomenuti biznismeni, trebalo je da strpaju u džepove milione dolara.


Komisija je imala još jedan predmet, da odgovori na pitanje da li je Jan Mekdonald bio korumpiran u poslovima sa preduzimačkim tajkunom Ronom Medićem (optuženim u nevezanom slučaju za ubistvo svog poslovnog partnera Majkla Mekgerka). U tom delu, istraživano je da li su Ron Medić i njegov prijatelj, bivši bokser Laki Gatelari, ponudili Mekdonaldu "podsticaje" za usluge u vezi s jednom njihovom firmom. Između ostalog, i usluge prostitutke po imenu "Tifani".


U svom zaključku tog dela istrage, Komisija je još jednom zaključila da Mekdonald jeste odgovoran za "koruptivno ponašanje", jednako kao i Medić i Gatelari.


Komesar Dejvid Ip prosledio je informacije stečene o Ediju i Mozesu Obejdu Komisiji NSW za borbu protiv kriminala, kao i poreskoj upravi. Ovde je upalo u oči da više članova porodice Obejd u stvari prijavljuje skromne prihode, čak ni ne rade, ali žive u skupim kućama i voze skupe automobile. Informaciju o istrazi dobiće i Australijska komisija za bezbednost i investicije.


Sada je na tužilaštvu da odluči o daljem krivičnom gonjenju. Takođe, svi prozvani imaju pravo da se obrate sudovima za zaštitu svojih interesa. Sve u svemu, to znači

Ruzendal nevin


Jedini za koga je Komisija tokom maratonske istrage utvrdila da nema osnova za upućivanje državnom tužiocu jeste takođe bivši ministar Erik Ruzendal. On je bio predmet istrage o tome da li je automobil honda koji je uz popust od 10.000 dolara dobio posredstvom familije Obejd, u stvari bio naknada za usluge prema njima. Komisija je zaključila da Ruzendal nije bio korumpiran, ali da prekršaj davanja mita postoji kod Mozesa Obejda koji mu je sredio da dobije jeftinija kola.

da će proći još dugo vremena pre nego što se dođe, i ako se dođe, do sudskog epiloga u utvrđivanju krivične odgovornosti.


Cela afera nanela je ovdašnjim laburistima ogromnu štetu. Oni sada u ovoj državi stoje lošije nego godinama ranije. Nema sumnje da je skandal naškodio laburistima i na federalnom nivou. Pri kraju istrage, Laburistička partija isključila je iz svojih redova Mekdonalda i Edija Obejda.

Prvi ministar Kevin Rad je, kad je ponovo preuzeo vlast, naredio da se ogranak laburista za Novi Južni Vels stavi pod administrativno upravljanje u vremenu od 30 dana. U sredu su se čuli zahtevi više analitičara da se administrativno vođenje strankom produži na tri godine i da bude povereno nekom od penzionisanih sudija.


Interesovanje za ove nalaze bilo je tako veliko da je u sredu vebsajt ICAC "oboren" na neko vreme zbog ogromnog priliva onih koji su hteli da čitaju izveštaj.

Mekdonald nepouzdan svedok


U izveštaju, ICAC opisuje Jana Mekdonalda kao "nepouzdanog svedoka".
"U nekim slučajevima, Komisija je zaključila da je gospodin Mekdonald svesno davao neistinit iskaz...", stoji, uz ostalo, na ukupno 600 stranica izveštaja."Komisija je zaključila da je gospodin Mekdonald prekrajao svoj iskaz da bi se uklapao u iskaze drugih svedoka, u pokušaju da pruži nevino objašnjenje kako bi izbegao optužujuće činjenice. Sveukupno, Komisija je zaključila da ne može da se pouzda u bilo koji iskaz gospodina Mekdonalda."


Prijave preporučene od ICAC

(Operacija Xasper - licence za rudnik)

JAN MEKDONALD
- Za krivična dela zavere s namerom prevare ili nedozvoljenog postupanja u javnoj službi po dogovoru sa Edijem i Mozesom Obejdom, u vezi sa stvaranjem uslova za rudnik Maunt Peni;
- Za njegovo postupanje u vezi sa davanjem poverljivih informacija Mozesu Obejdu i drugim članovima familije Obejd, s ciljem da se porodica finansijski okoristi


EDI I MOZES OBEJD
- Za krivično delo zavere s namerom prevare u odnosu na dogovor s gospodinom Mekdonaldom o pravljenju uslova za rudnik Maunt Peni i krivična dela zavere s namerom prevare u vezi sa poverljivim informacijama dobijenim od Mekdonalda.
TRAVERS DANKAN, DžON MEKGIGEN, DžON ATKINSON I RIČARD PUL
- Za njihovo koruptivno delovanje prikrivanjem učešća Obejdovih u rudniku Maunt Peni.

(Operacija Džarilo -posao za firmu Medić-Gatelari )

JAN MEKDONALD
- Za sticanje dobiti korupcijom i prekršaj zakona zbog zloupotrebe u javnoj službi


RON MEDIĆ
- Za nezakonito sticanje koristi korupcijom

(Operacija Indus - auto s popustom za Ruzendala)

MOZES OBEJD, ROKO ALTRIČIJAL, ROZARIO (ROS) ALTRIČIJAL I POL OBEJD


- Za davanje lažnog iskaza pred ICAC

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online