Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.08.2013.
06:47
smh.com.au A

Dobit Obejdovih od 30 miliona prljavog novca

Godinama, skromni član iz zadnjih klupa Parlamenta Edi Obejd, sa platom od 130.000 dolara, upisivao je u zvaničnu prijavu prihoda da nema nikakav drugi interes, kao i da ne prima nikakav novac iz bilo kakve kompanije.

Međutim, upravo saopšteni senzacionalni nalazi istrage o korupciju među političarima u Novom Južnom Velsu obelodanili su i da je porodični trast Obejdovih imao 30 miliona profita od koruptivnog posla sa novim rudnikom uglja.

Edi Obejd
 


Taj profit od rudnika, ustvari prljav novac, legao je na račune gospodina Obejda i njegovih devetoro dece, od kojih ni jedno ne radi izvan porodičnog biznisa. Za to vreme, zahvaljujući porodičnom plenu, Obejdovi su kupovali luksuzne kuće, brza kola i apartmane za odmor.


Ovaj novac nalazio je put u Obejd Porodični trast broj jedan, u kome su, kao poverenika, oni imenovali zadnjeg potomka po redu. Džerard Obejd, koji je plaćan 10.000 dolara mesečno kao porodični "potrčko", vozikajući svoja četiri brata okolo i raznoseći poruke - nije ni znao da je on poverenik Porodičnog trasta Obejd broj

Svi za jednog...

 

O računima Obejdovih brigu vodi zet Sem Arči, koji prima platu od 55.000 kao finansijski kontrolor korporacije Obejd. Uprkos tako niskoj plati, a žena mu Fiona Obejd ne radi, par je kupio kuću za 1,415 miliona dolara i podneo na odobrenje plan preuređenja kuće u Hanters Hilu u vrednosti od milion dolara. Komesar Dejvid Ip dao je gospodinu Arčiju sledeći predlog da razmisli:
- Ideja je da je jedan za sve, svi za jednog, oni operišu zajedno kao entitet i bez obzira na to odakle pare dolaze, zamisao je da će u jednom momentu u budućnosti doći do pođednake podele profita i gubitka?
- To je poštena pretpostavka, jeste - odgovorio je Arči.

jedan. U istrazi je takođe rečeno da on nema pojma kako je platio 2,5 miliona za svoju kuću.


Takođe je malo verovatno, iako je on bio poverenik Obejd porodičnog trasta broj jedan, da je Džerard znao za "nepokretnu imovinu" od 50 i nešto miliona, kao i da je Trast dao u "zajam" od devet miliona.


U to ulaze kuća na skijalištu u Perišeru, zatim "Milland Pty Ltd", koji poseduje veliko imanje u Port Mekvoriju za koji se Obejdovi nadaju da će ga dalje razvijati, kao i novine ''El-telegraf". Godine 2004., Trast je pozajmio novac firmi "Burwood Apartments" kojom rukovodi Sid Sasini, knjigovođa Obejdovih.


Dat je, takođe, i kredit firmi "Blackwall Point Developments" gde Obejdovi imaju tajni ulog i koja je igrala tajanstvenu ulogu u kupovini velikog indistrijskog područja u čisviku. Zemlja je isparcelisana i prodata za 17 miliona, a Obejdovi su uknjižili uredan profit.


Postoji i zajam od 2,8 miliona dolara za restorane na Sirkjular Keju, takođe u tajnosti u posedu Obejdovih.

Dobra Džerardova vila

 

Komesar Dejvid Ip pitao ga je gde je dobio novac za kupovinu kuće, a Dzerard Obejd je odgovorio: "Bio je u banci, časni sude". Poguran da objasni odakle je novac došao, Džerard Obejd je rekao da nema pojma.


- Dobra vila? - sugerisao je komesar. - Prolaziš kroz život ne brinući se o takvim stvarima, ostavio si nekom drugom da obezbedi da ti imaš dovoljno za život i to ti je dovoljno.
- Tačno, tačno, časni sude. Nemam pojma kako to radi - rekao je Džerard Obejd.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online