Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.02.2015.
00:12
Vesti A

Obejdu oduzimaju pasoše

Korumpirani bivši ministar u NSW, siva eminencija laburista - Edi Obejd, dobio je nalog da preda pasoš i ne stupa u kontakt sa krunskim svedokom na predstojećem suđenju. Kako je ove nedelje rekao sudija Vrhovnog suda Dejvid Dejvis, "jedini način" da se ublaži bojazan da bi Obejd mogao da otputuje u (rodni) Liban i da se više ne vrati, jeste da preda putnu ispravu direktoru javnog tužilaštva.

Reuters
Istraga o korupciji: Ediju Obejdu oduzimaju pasoš

Obejd (71) inače ima dvojno državljanstvo - australijsko i libansko.

Sudu je rečeno da je "bukvalno nemoguće" bilo koga izručiti iz Libana u Australiju zato što između dve zemlje nema sporazuma o ekstradiciji. Sudija je naložio da Obejd preda oba pasoša - australijski i libanski.

Iz sudnice, Obejd je promrmljao: "Ja ga i nemam, nikad nisam bi imao", u vezi sa libanskim putnim dokumentom.

Branilac: Neće bežati

Obejdov barister Džon Straton kazao je sudu da je njegov klijent bivši ministar Krune, koji ima "ekstremno snažne veze sa zajednicom", da je oženjen 50 godina, ima devetoro dece i 33 unučadi.
Njegov klijent nema nameru da pobegne od pravosuđa, ali mu je potrebno da se "s vremena na vreme" vraća u Liban, kako bi nadgledao renoviranje porodičnog imanja koje je nasledio, naveo je branilac.

Obejd je, kako izveštava "Ferfaks", optužen za zloupotrebu javne službe, pošto je Nezavisna komisija za borbu protiv korupcije utvrdila da je ilegalno postupao kada je kod šefa državne pomorske uprave Stiva Dana i drugih lobirao u vezi sa najmom kafića na Sirkular keju, za firmu u tajnom posedu njegove familije.

Tužilac Danijel Nol, kazao je sudu da Obejd poseduje "veliko lično bogatstvo" i "značajno imanje" u Libanu. On je takođe jedan od korisnika 30 miliona dolara koja je familija Obejd izvukla iz poslova za koje je istraga utvrdila da su stečeni korupcijom.

Nol je istakao da bi, u svetlu Obejdovih godina, on mogao da se nađe u "nepredviđenim zdravstvenim okolnostima" koje bi ga sprečile da se vrati iz Libana. Dodao je i da Kruna nikada nije zastupala mišljenje da Obejd predstavlja "neprihvatljiv rizik" od bekstva što bi zahtevalo da se drži u pritvoru. Ali, naveo je on, optužba protiv njega je ozbiljna i verovatno će za posledicu imati zatvorsku kaznu, ako bude proglašen krivim.

Upitan pred sudom o predaji pasoša, Obejd je rekao: "Nije važno. Ja sam ovde da se borim. Ovo je tek prva runda".

Predmet se vraća pred sud ponovo 19. februara.
Uprkos oduzimanju pasoša, Obejd može i dalje da od suda traži dozvolu za putovanju u inostranstvo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online