Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.08.2013.
02:22
smh.com.au A

Edijeva moć u pustinji Libana

Nije nekadašnji "čovek iz senke" laburista u Novom Južnom Velsu Edi Obejd "žario i palio" samo u svojoj partiji - Edi Obejd na isti način, iza zavese, upravlja svojim pustinjskim rodnim mestom Matrit u severnom Libanu.

Ovo tvrdi "Sidnej morning herald" čiji su reporteri u zavičaju Obejdovih našli u centru mesta njihovu dvospratnu kamenu palatu u izgradnji "koja takođe simboliše bogatstvo i vlast": u renoviranje će biti uložen oko 1,1 milion australijskih dolara.

Edi Obejd


"Sa postojećom vilom koju Obejdovi poseduju u sidnejskom Hanters Hilu, ovo

Večno zahvalni dobrotvoru

 

"I možda nije iznenađenje, ako se ima u vidu kako mu je radno mesto otvoreno, gradonačelnik Matrita Džordž Elijas je obožavalac gospodina Obejda".
- Edi Obejd je dobra osoba, pomagao je mnogima u mestu odvodeći ih u Australiju, nikad nećete naći nikoga ovde ko ga mrzi - kaže on. - Edi je pametna osoba, on vam nikada neće iza sebe ostaviti nikakav trag, i mi smo sigurni on će prevazići sve svoje probleme. Vlasti će se zamoriti od gonjenja jer nikada neće imati ništa čvrsto protiv njega.
Toni Lahud (53) australijski državljanin koji živi u Matritu takođe je naklonjen gospodinu Obejdu.
- Pomogao mi je da se uselim u Australiju, a pomogao je i mnogim drugima. Edi je centar ovog mesta, on je čudesan čovek. Siguran sam da će tražiti odštetu nakon što sve ovo bude okončano.

kazuje samo za sebe", navodi sidnejski dnevnik.


"Ako Matrit ikad postane dom Obejdovih - ne samo mogućnost za sklanjanje, imajući u vidu odiozum s kojim je gospodin Obejd suočen nakon što je utvrđeno da je korumpiran - biće ovde dočekan raširenih ruku", tvrdi "Sidnej morning herald" i navodi i razloge: "Srešćete ljude kojima je on sponzorisao dobijanje australijskog državljanstva. Naći ćete rođake na visokim položajima. Naći ćete sumnjičena o korupciji i nameštanju izbora za lokalnu upravu. I još ćete naći i meštane koji se sećaju vremena kad su gospodin Obejd i njegov onda dobar prijatelj Bob Kar, ministar inostranih poslova Australije, zajedno posetili mesto".


- Kada je Bob Kar došao u Matrit, celo selo ga je dočekalo - kaže Evon Obejd, rođak gospodina Obejda. - Išli smo u Edijevu kuću i nazdravljali obojici. Sećam se da su bili obradovani zbog dočeka.


Ne znamo tačno šta su oni (gospodin Obejd i senator Kar) ovde radili, ali smo čuli da su bili na poslovnom putovanju u planini". Zanimljivo je da je gospodin Obejd doslovno doveo politiku u Matrit. Sve dok se on nije poslužio svojim uticajem među libanskim političarima da i Matrit dobije lokalnu vlast, nisu je ni imali.


Kao rezultat toga, Matritu su otvorena vrata da prima oko 400.000 američkih dolara svake godine.


- Ljudi su optužili Edija da je u izborima davao mito, ali to nije istina, nikom nije platio. Mi imamo samo 125 birača - kaže Evon Obejd. - Edi će iskoristiti sav svoj uticaj i novac da ne bude optužen (u Australiji). Na kraju, novac je taj koji obara ljude na kolena.


Predstavnica senatora Kara rekla je da je on napravio službenu posetu Libanu, 1997. godine, kao premijer NSW.


Po njenim rečima, senator Kar seća se posete selima severnog Libana odakle dolaze Australijanci, ali se ne seća da je posetio i Matrit, niti se seća da li je gospodin Obejd bio na svečanosti uz dobrodošlicu Australijanaca iz Libana.

Sponzorisao šiita, izneverio

 

Prisustvo gospodina Obejda nije bez kontroverzi, uključujući i sumnjičenja da je on sponzorisao kandidata lokalnih muslimana šiita u izborima 2004, umesto da u mestu u kome mahom žive hrišćani, podrži kandidata hrišćana, svog vlastitog nećaka. Deo optužbi kaže da je on tako postupao jer navodno vidi bolje poslove sa kandidatom muslimanom.

 

Nećaka hrišćana

 

Prisustvo gospodina Obejda nije bez kontroverzi, uključujući i sumnjičenja da je on sponzorisao kandidata lokalnih muslimana šiita u izborima 2004, umesto da u mestu u kome mahom žive hrišćani, podrži kandidata hrišćana, svog vlastitog nećaka.
Deo optužbi kaže da je on tako postupao jer navodno vidi bolje poslove sa kandidatom muslimanom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online