Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.02.2013.
12:00
Vesti A

Mekdonaldu milioni za nameštanje tendera?

Danas pred istragu o nameštanju tendera za rudnik u Novom Južnom Velsu izlazi još jedna "zvezda" afere - osramoćeni bivši ministar rudarstva Jan Mekdonald. Prošle nedelje, za njega je rečeno da je trebalo da dobije četiri miliona dolara od ovog poduhvata u kojem njegov blizak prijatelj Edi Obejd i familija Obejd zarađuju višemilionske dolaraske iznose.

Ko je vodio fondove: Edi Obejd
 


Greg Džons, blizak Mekdonaldov prijatelj, svedočio je pred komisijom o učešću familije Obejd u tenderu 2009. godine.

Sumnjivi dogovor o šumarstvu

Savetnik Votson je takođe sugerisao da se u beleškama navodi sumnjivi dogovor u šumarstvu koji bi doveo do isplate 300.000 dolara, polovinu dogovora, na račun Mekdonalda. On je tada bio ministar šuma i Džons je priznao da je želeo da s Mekdonaldom ugovori sastanak tim povodom.

Prema zabeleškama pokazanim tokom javne rasprave, Greg Džons, bivši član osoblja laburista i dugogodišnji Mekdonaldov prijatelj, usmerio je hiljade dolara tajnih isplata svom starom drugu.
 

Džons je kazao da je Mekdonaldu rekao da bi iz istog rudnika mogao da zaradi milione dolara i da taj novac koristi kao investicije u poslovima koje Mekdonald planira posle političke karijere.
 

On je priznao da je, u istom periodu, Mekdonaldu pozajmio 195.000 dolara, od čega je otpisao više hiljada i Mekdonald ih nikada nije otplatio. Džons je takođe potvrdio da njegove beleške pisane rukom, a pokazane istrazi, tačno navode da je dao Mekdonaldu 35.000 dolara "u kešu i poklonima".


Savetnik koji pomaže istrazi Džefri Votson sugerisao je da iste beleške pokazuju da je Džons imao nameru da Mekdonaldu da četiri miliona od posla s rudnicima.

- To je bio njegov deo - izneo je sumnju Votson.
 

Džons je porekao je o tome reč.


Obejdovi gube 175 miliona?

U međuvremenu, najavljena je mogućnost da bi Edi Obejd i njegovi poslovni saradnici mogli da ostanu bez desetina miliona dolara dobijenih od rudnika. Komisiju je, naime, stiglo pismo premijera NSNj Barija O'Farela u kojem on traži savet da li bi trebalo suspendovati licence za korišćenje rudnika.


Ovo je dramatičan preokret u aferi u kojoj je ranije govoreno da ne postoji mogućnost da se vlasnicima oduzmu izdate licence. Ukoliko se to dogodi, familija Obejd mogla bi izgubiti čak 175 miliona dolara, a kompanija "Cascade Coal" tri puta više.


Komesar Dejvid Ip kazao je da će se posebno odgovoriti na pitanje premijera O'Farela. Uz to, on je rekao da će nalaze postojeće istrage saopštiti do kraja jula.


Bogatstvo od dobre vile

Skupoceno renoviranje kuće

O računima Obejdovih inače brigu vodi zet Sem Ači, koji dobija 55.000 dolara kao finansijski kontrolor korporacije Obejd, ali je, zajedno sa ženom Fionom Obejd, koja ne radi, kupio kuću u Hanters Hilu za 1,4 miliona dolara. U planu je da kuću renovira po ceni od milion dolara.

Milioni dolara od nameštenog vladinog tendera za rudnik uglja prošli su kroz seriju računa familije Obejd, a korišćeni su za plaćanje kuća višemilionske vrednosti za veći broj Obejdove dece, rečeno je prošle nedelje u istrazi u Sidneju.


Međutim, trojica o pet sinova kontroverznog Edija Obejda kazala su pred nezavisnom komisijom za borbu protiv kourpcije da imaju malo ili nikako spoznaja o tome kako porodične firme rade i odakle novac dolazi.


Dosadašnji iskazi u istrazi upućuju da su Obejdovi mogli da zarade do sto miliona dolara od nameštenog tendera. Takođe je rečeno da je familija već primila 30 miliona koji su prošli kroz komplikovani niz računa porodičnih firmi, pre nego što su stigli do Obejda, njegove žene Džudi i njihovo devetoro dece, od kojih nijedno ne radi izvan porodičnog biznisa.


Džerard Obejd, kojem je plaćano 10.000 dolara mesečno kao porodični "poštar", vozeći četvoricu svoje braće i raznoseći naloge, rekao je istrazi da nije znao ko je bio poverenik trasta broj "1" familije Obejd niti da zna kako je on platio 2,5 miliona za svoju kuću.


Komesar Dejvid Ip upitao ga je gde je našao pare za kupovinu kuću. Džerard Obejd je odgovorio:
- Bile su u banci časni sude.


Pritisnut da objasni odakle je novac došao, Džerard je kazao da ne zna.


- Donela ga je dobra vila? - sugerisao je komesar. - Idete kroz život ne brinući za takve stvar.


- Tačno, tačno, časni sude. Pojma nemam kako to ide - kazao je Džerard.


Na klupi za svedoke pojavio se i stariji brat Damijen koji je istrazi rekao da se brine o porodičnim poljoprivrednim interesima. I Demijen je plaćen 10.000 dolara mesečno. On je upitan o milionima dolara koje mu je porodični trast pozajmio za kuću. Složio se da je kredit dobio bez kamata i da "u ovom momentu, nema namera" da ga otplaćuje.


Još jedan sin Obejdovih, Pol, nije bio u stanju da objasni komisiji račune porodičnog trasta iz kojih su plaćani i školski troškovi, članarina za golf-klubove, kao i 300.000 kredita za poslovne saradnike.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online