Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Četvrtak 23.02.2012.
00:49
Beta A

Kako će MMF spašavati Grčku?

Po završetku teških unutar-evropskih pregovora o spasavanju Grčke, debata se sada seli u Vašington i Međunarodni monetarni fond koji treba da odredi svoj doprinos. Direktorka MMF Kristin Lagard izjavila je u utorak da MMF želi da utvrdi stav o tome "u drugoj nedelji marta".

Direktorka MMF-a Kristin Lagard

Doprinos MMF treba da bude najviše 13 milijardi evra po nemačkom ministru finansija Volfgangu Šojbleu, od plana koji ukupno iznosi 130 milijardi evra državne pomoći.

MMF je dao 30 milijardi evra što je bio najveći doprinos za prvi plan pomoći Grčkoj 2010. godine od ukupno 110 milijardi.

Ovaj kredit Atini je već neobičan: za nešto više od godinu i po, već je dato 20,3 milijardi što je najviše kredita što je MMF ikada isplatio.

Sa 13 milijardi evra koji će biti dodati na preostalih 10 milijardi od prvog kredita, MMF bi ovog puta mogao verovatno dati manje od Nemačke.

Neke zemlje-članice MMF su manje naklonjene finansiranju Atine posle spektakularne serije neuspeha: recesija se nastavlja, reforme nazaduju, privatizacija je u zastoju, a na sceni su političke komplikacije.

Međutim, MMF-om i dalje dominira transatlantska osovina.

Sjedinjene Države, prve koje su se javno izjasnile o toj temi, podržale su Grčku u nedelju, pred sastanak ministara finansija zone evra.

Atina je preduzela "veoma solidne i veoma teško reforme, zaslužuje podršku međunarodne zajednice i Međunarodnog monetarnog fonda. Sjedinjene Države podstiču MMF da podrži ovaj sporazum", rekao je sekretar za finansije Timoti Gajtner.

Međutim, nadležni tog sekretarijata za međunarodne odnose, Lael Brejnard, rekao je u sredu da je izgleda "preuranjeno" govoriti o iznosu novog kredita MMF.

"Naravno da SAD podržavaju Grčku. Američka vlada gleda na horizont od osam meseci. Da li mislite da će preuzeti rizik da Grčka eksplodira pre predsedničkih izbora? Ne!", objasnio je za agenciju AFP američki liberalni ekonomista Adam Lerik.

Suprotno tome, skeptične zemlje zadržavaju kritiku za sebe.


"Izvršni direktori MMF će glasati o novom kreditu za Grčku zato što je u interesu svih da se stabilizuje sistem. Sada je pravo pitanje to - a garantujem da se to pitaju direktori iz Brazila, Indije ili Kine - zašto je mala zemlja poput Grčke postala pretnja globalnoj ekonomiji" , kaže Lerik.

Odgovor Evropljana na to pitanje, da bi opravdali podršku ostatka sveta, jeste da su zona evre i održivost njenog finansijskog sistema od ključne važnosti za prvredni rast čitavog sveta.

Zvaničnici Fonda sada moraju da postave temelje novog ekonomskog programa za Grčku i to u teškim prilikama.

MMF je manje popularan nego ikada, a Grčka je ušla u predizbornu kampanju. "Male stranke ekstremne levice koje se protive planu i oštroj štednji, napreduju u javnom mnjenju" i mogle bi izazvati iznenađenje na poslaničkim izborima u aprilu, kažu analitičari kompanije IHS Global insajt.

Ali, međunarodni partneri Grčke, a pre svega MMF, uvereni su da je štednja jedina mogućnost. "Grčka će se znojiti sve više" kaže Nobelovac, ekonomista Pol Krugman, pristalica obustavljanja štednje i izlaska iz evrozone.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.02.2012. 01:05
Od danas Grčka više nije nezavisna zemlja, samo prostor u vlasništvu međunarodnih bankarskih kreditora Svu kontrolu nad resursima/novcem preuzimaju EU banke.Sve je podredjeno vracanju starih dugova kao i ovih novih. Sledecih 100 god. Grcka nece biti slobodna.Stezanja sve vise...plate idu dole...slede otkazi....sva zarada ide bankama .......radnicima i ljudima Grcke sta ostane. Grcka je prva ROBSKA drzava novog poretka !!!
Četvrtak 23.02.2012. 02:56
U principu niko ne zeli da otkrije pravi razlog unistavanje Grcke, a to je ogromna kolicina gasa koja se proteze od Kipra pa do Albanske granice.Egejsko more kao i istocni Mediteran je prebogat.Zasto se vodio rat izmedju Turske i Grcke oko Kipra? Sigurno nije za malo parce ostrva.Zasto Nemacka trazi da Grci prodaju ostrva i tako namire dug!Ako poseduju ostrva poseduju i pravo na more,a samim tim i sta je na dnu tog mora! Zasto Kosovo hoce da odcepe od Srbije? Kosovo poseduje oko 40% svetskih rezervi boksita.
Četvrtak 23.02.2012. 09:22
Ovim sumama laznog novca i kojekavih (toalet) papirica, obveznica, i osiguranja, kriminalna bankaraska mafija ne spasava Grcku (ciji je znacaj za EU i svetsku ekonomiju smesan), vec sebe od lancane reakcije ukidanja privatnih centralnih banaka i prekida sibicarsko-Dafinske prevare stampanja i prodavanja para uz kamate. Za Grcku je spas bankrot, uvodjenje slobodnog novca i ulaganja u sopstvene resurse, obrazovanje, nauku i turizam, ozivljavanje privrede a ne stezanje omce oko vrata u korist lopova.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online