Četvrtak 23.02.2012.
00:49
Beta

Kako će MMF spašavati Grčku?

Direktorka MMF-a Kristin Lagard

Doprinos MMF treba da bude najviše 13 milijardi evra po nemačkom ministru finansija Volfgangu Šojbleu, od plana koji ukupno iznosi 130 milijardi evra državne pomoći.

MMF je dao 30 milijardi evra što je bio najveći doprinos za prvi plan pomoći Grčkoj 2010. godine od ukupno 110 milijardi.

Ovaj kredit Atini je već neobičan: za nešto više od godinu i po, već je dato 20,3 milijardi što je najviše kredita što je MMF ikada isplatio.

Sa 13 milijardi evra koji će biti dodati na preostalih 10 milijardi od prvog kredita, MMF bi ovog puta mogao verovatno dati manje od Nemačke.

Neke zemlje-članice MMF su manje naklonjene finansiranju Atine posle spektakularne serije neuspeha: recesija se nastavlja, reforme nazaduju, privatizacija je u zastoju, a na sceni su političke komplikacije.

Međutim, MMF-om i dalje dominira transatlantska osovina.

Sjedinjene Države, prve koje su se javno izjasnile o toj temi, podržale su Grčku u nedelju, pred sastanak ministara finansija zone evra.

Atina je preduzela "veoma solidne i veoma teško reforme, zaslužuje podršku međunarodne zajednice i Međunarodnog monetarnog fonda. Sjedinjene Države podstiču MMF da podrži ovaj sporazum", rekao je sekretar za finansije Timoti Gajtner.

Međutim, nadležni tog sekretarijata za međunarodne odnose, Lael Brejnard, rekao je u sredu da je izgleda "preuranjeno" govoriti o iznosu novog kredita MMF.

"Naravno da SAD podržavaju Grčku. Američka vlada gleda na horizont od osam meseci. Da li mislite da će preuzeti rizik da Grčka eksplodira pre predsedničkih izbora? Ne!", objasnio je za agenciju AFP američki liberalni ekonomista Adam Lerik.

Suprotno tome, skeptične zemlje zadržavaju kritiku za sebe.


"Izvršni direktori MMF će glasati o novom kreditu za Grčku zato što je u interesu svih da se stabilizuje sistem. Sada je pravo pitanje to - a garantujem da se to pitaju direktori iz Brazila, Indije ili Kine - zašto je mala zemlja poput Grčke postala pretnja globalnoj ekonomiji" , kaže Lerik.

Odgovor Evropljana na to pitanje, da bi opravdali podršku ostatka sveta, jeste da su zona evre i održivost njenog finansijskog sistema od ključne važnosti za prvredni rast čitavog sveta.

Zvaničnici Fonda sada moraju da postave temelje novog ekonomskog programa za Grčku i to u teškim prilikama.

MMF je manje popularan nego ikada, a Grčka je ušla u predizbornu kampanju. "Male stranke ekstremne levice koje se protive planu i oštroj štednji, napreduju u javnom mnjenju" i mogle bi izazvati iznenađenje na poslaničkim izborima u aprilu, kažu analitičari kompanije IHS Global insajt.

Ali, međunarodni partneri Grčke, a pre svega MMF, uvereni su da je štednja jedina mogućnost. "Grčka će se znojiti sve više" kaže Nobelovac, ekonomista Pol Krugman, pristalica obustavljanja štednje i izlaska iz evrozone.

2024 © - Vesti online