Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 13.02.2012.
13:21
Vestionline A

Grčka: Izbačeni iz parlamenta jer su glasali protiv štednje

Grčki parlament sinoć je doneo istorijsku odluku usvojivši oštrije mere štednje, bez kojih bi zemlja bankrotirala u aprilu. Glasanje su pratili neredi na ulicama Atine i Soluna, sukob sa policijom i paljenje gradova.

Poslanici kažnjeni jer su glasali po savesti

Dve glavne stranke koalicione grčke vlade sinoć su oduzele mandate 43 svoja poslanika, jer nisu glasali za paket mera štednje, koji je usvojen u parlamentu. Socijalisti su izbacili 22, a konzervativci 21 svog poslanika, čime je njihova većina u parlamentu, od ukupno 300 članova, sa 236 smanjena na 193 poslanika, javio je AP.

Više od 50 ljudi sinoć je povređeno u divljanju protestanata tokom demonstracija pred zgradom Skupštine Grčke u Atini. U neredima je zapaljeno desetak zgrada, među kojima su dve banke, lokal jedne firme za mobilnu telefoniju, luksuzna prodavnica stakla, jedan strani kafe i bioskop.

Atina sinoć gorela

Grčki premijer Lukas Papadimos je, govoreći u parlamentu, istakao da takvom nasilju i vandalizmu nema mesta u demokratiji i da ono neće biti tolerisano, prenosi AP. Naglasivši da shvata "bolne žrtve" koje traži od stanovništva Grčke u zamenu za finansijsku podršku iz partnerskih zemalja, on je ponovo ukazao da bi u suprotnom došlo do nelikvidnosti i moratorijuma na plaćanje, što bi gurnulo Grčku u "ekonomski haos i nekontrolisanu socijalnu erupciju".

"To bi, pre ili kasnije, dovelo do našeg izlaska iz zone evra. Da su u vreme kada je situacija bila bolja, sprovedene reforme sadržane u sadašnjem programu Vlade, ne bismo toliko duboko ušli u krizu", rekao je premijer u poruci sunarodnicima od kojih se mnogi na ulicama protive novom paketu mera štednje koje Skupština treba da razmotri.

Premijer je ukazao da Grčka, sa duplim programom: pomoć i smanjenje dugova, i uz domaće mere štednje može "verovatno" doći do početka "održivog razvoja" u drugoj polovini 2013. godine.

Najnovije mere štednje obuhvataju masovno otpuštanje iz državnog sektora, smanjenje sada već i osnovnih, garantovanih minimalnih plata, kao i svih penzija. U zamenu za to poverioci Grčkoj obećavaju reprogramiranje i smanjenje duga za ukupno 130 milijardi evra što bi joj mogućilo i da izbegne proglašenje moratorijuma na plaćanje.

Premijer je upozorio da bi u slučaju nelikvidnost države Grci izgubili svoju ušteđevinu, država ne bi mogla da isplaćuje plate i penzije, i došlo bi do nestašice uvozne robe od koje Grčka zavisi.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.02.2012. 15:13
НА ЖАЛОСТ ЈА МИСЛИМ ДА ЖЕМО И МИ ИМАТИ УСКОРО ОВАКАВ СЦЕНАРИО
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online