Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 24.01.2015.
16:47
Beta A

EU u strahu od izbora u Grčkoj

U Evropskoj uniji preovladavaju bojazni od nestabilnosti i slabe vlade posle izbora u nedelju u Grčkoj i ne veruje se u scenario izlaška te zemlje iz evra.

www.bloomberg.com
EU strahuje da će posle izbora u Grčkoj biti formirana slaba vlada

Podvlači se, međutim, da ne može biti govora o obustavi programa "stezanja kaiša" i otpisivanju oko 150 milijardi grčkih dugova, što traži verovatni pobednik izbora, grčka levičarska stranka Siriza.

Grčka predstavlja dva odsto celokupnog bruto domaćeg proizvoda članica zone evra, a EU je posle krize 2008. stvorila finansijske fondove i mehanizme koji jamče da više ne može biti neke veće krize jedinstvene evropske valute.

Ipak je jasno da bi "domino efekat" dolaska levice na vlast u Grčkoj učvrstio ionako vidljiva očekivanja u političkim krugovima drugih zemalja iz zone evra da bi mogli da se preispitaju temelji na kojima počiva stabilnost zajedničke evropske valute.

To znači da se uz strogu budžetsku disciplinu, smanjivanje dugova i strukturne reforme u ciju postizanja ekonomske konkurentnosti, uporedo pokrenu velike, takođe javne investicije i mere podsticaja privrednog rasta i zapošljavanja.

Zato se u Briselu naglašava spremnost da se sa svakom budućom grčkom vladom pregovara o olakšicama za štednju i reforme da bi Atina mogla računati na nove desetine milijardi evra pomoći EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Merkel: I dalje želimo Grčku u EU

Nemačka kancelarka Angela Merkel je jasno poručila da želi da "Grčka i dalje bude deo evropske priče", uz opasku da "dobro poznaje teškoće s kojima je sučeljena Grčka, ali je nužno imati na umu temelje naše solidarnosti".

Evropski komesar za ekonomiju Pjer Moskovisi je stavove EU sažeo u poruci da "demokratija nalaže da se ispoštuje izbor grčkih građana", i navodi da Grci moraju poštovati pakt koji su sklopili sa EU i MMF da bi i dalje dobijali finansijsku podršku, bez koje bi svaka grčka vlada vrlo ubrzo morala da se suoči s državnim bankrotom.

Grčkoj je potrebno sedam i po milijardi evra već do kraja marta da plati dospele dugove, a do kraja godine ravno dvadeset milijardi evra u situaciji kad je državna blagajna prazna.

Mediji i analitičari u zemljama EU su saglasni da niko ne želi izlazak Grčke iz evra.

POVEZANE VESTI

Subota 24.01.2015. 16:52
toliko ste je zaduzili da nesmije ni pomisliti izlazak iz kola jer ce duplo platiti
Subota 24.01.2015. 18:17
A zašto se uvijek javlja Merkel u ime čitave EU ? Kako ne čujemo komentar nekog portugalca, španca, ili bilo koga drugog..., uvijek i samo Merkel rekla ovo, Merkel rekla ono...
Subota 24.01.2015. 19:31
''Grci moraju poštovati pakt koji su sklopili sa EU i MMF da bi i dalje dobijali finansijsku podršku, bez koje bi svaka grčka vlada vrlo ubrzo morala da se suoči s državnim bankrotom''. Neka mi neko objasni kako Grcka nije bankrotirala pre ulaska u EU. Sta nam ovo govori? Da od EU imamo samo stetu, u vidu pomoci od MMF-a koji lupa kamate gore i od najgorih (kriminalaca) zelenasa. Dakle pakt sa EU vodi u sigurnu propast!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online