Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 05.01.2015.
08:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Pobeda Ciprasa znači odlazak iz evrozone

Nemačka vlada veruje da će evrozona biti spremna da se nosi s izlaskom Grčke ako to bude potrebno, piše u subotu nedeljnik "Špigl" pozivajući se na izvore bliske nemačkoj vladi.

Beta/AP
Cipras: Grčka nikad neće vratiti dugove
 

"Nemačka vlada smatra da je izlazak Grčke iz evrozone gotovo neizbežnim ako opozicioni vođa Aleksis Cipras, vođa koalicije radikalne levice - Siriza, preuzme vladu nakon parlamentarnih izbora, odustane od politike proračunske štednje i ne vrati dugove zemlje", piše nemački nedeljnik.

Angela Merkel i nen ministar finansija Volfgang Šojble promenili su mišljenje i "sada smatraju podnošljivim izlazak zemlje iz monetarne unije jer je napredak u evrozoni postignut nakon kriznog Samita 2012. Rizik širenja krize ograničen je jer se smatra da su Portugal i Irska izlečeni. Osim toga, ESM (Evropski stabilizacioni mehanizam) snažan je mehanizam za spasavanje. Velike banke biće zaštićene bankarskom unijom.

Grčki parlament raspušten je i prevremeni parlamentarni izbori najavljeni su za 25. januar na kojima bi, prema anketama, trebalo da pobedi Siriza. Aleksis Cipras želi da okonča politiku stroge štednje koju su Grčkoj nametnuli međunarodni zajmodavci, "trojka" koju čine Evropska unija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond u zamenu za 240 milijardi zajma. Cipras takođe želi da ispregovara novo restrukturiranje javnog duga koji je težak uteg za grčku ekonomiju.

Predsednik Češke Miloš Zeman podržao bi izlazak Grčke iz evrozone, ali ne i iz Evropske unije kao i nemačka kancelarka Angela Merkel. Oni bi podržali ovakav ishod ako bi tamošnja radikalna levica Siriza dovela u pitanje obaveze budžetske štednje, a zemlja prestala da otplaćuje dugove.

- Kada je reč o Sirizi, znate da sam već govorio, i to je bilo veoma nepopularno, da bi Grčka trebalo da bude izbačena iz evrozone, ali ne i iz EU, zato što je u nju dospela na prevaru, lažiranjem statistike - kazao je Zeman u intervjuu za češki dnevnik "Pravo".

Evrokriza traje već godinama i pretvorila se u hroničnu bolest. Recept štednje Angele Merkel doživeo je potpuni neuspeh. Grci izlaze na izbore 25. januara. Levičarska vlada bi mogla da očita lekciju nadrilekarima neoliberalizma. Naime, Cipras ne namerava da napusti EU, niti da odbaci evro. On samo želi da ukine diktat štednje koji su Evropa i MMF nametnuli njegovoj zemlji. Planira da poveća poreze, uvede minimalnu zaradu, bonove za hranu za najsiromašnije i besplatno zdravstveno osiguranje za sve nezaposlene. Među njegovim zahtevima jedan se izdvaja - otpis dugova. To je zaista revolucionarna mera, ali neophodna jer Grčka mora da se oslobodi svog duga, jer nije u stanju da ga plati.

Ne puštajte duha iz boce

Na vest o tome da vlada u Berlinu više ne isključuje istupanje Grčke iz evrozone reagovao je ugledni ekonomista Peter Bofinger, koji smatra da je takav iskorak povezan sa visokim rizikom po stabilnost evrozone.

- Iako situacija u Grčkoj ne može da se poredi sa drugim državama time bi se pustio duh iz boce koji bi se teško savladao, rekao je on.

Ukoliko bi Grčka zaista istupila iz evrozone, prema proračunima Berenberg banke maksimalno 70 milijardi evra nemačkog poreskog novca bi otišlo u vetar. Predsednik nemačkog Instituta za ekonomska istraživanja Hans Verner Zin smatra da je Grčka neće nikada biti u poziciji da vrati svoje dugove ni tržišne kamate. U tom smislu on je podržao zahteve Ciprasa za otpisom dugova.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.01.2015. 10:12
Cipras Forever !
Ponedeljak 05.01.2015. 12:34
Ако, Немачка и треба да дрхти ако победи Ципрас. У прилог овом коментару копирам и коментар од јуче на исту ову вест ''List navodi da nemačka Vlada smatra da je izlazak Grčke iz evrozone skoro neizbežan ukoliko bi opoziciona stranka levog centra "Siriza", na čijem je čelu Aleksis Cipras, pobedila na izborima zakazanim za 25. januar''. Е овако ''демократска'' Немачка врши притисак на гласаче у Грчкој. А што је вас брига ко ће победити у некој другој земљи. Уплашили сте се Ципраса''! Браво Ципрас!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online