Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 26.01.2012.
14:11
Vestionline A

Jadransko more kao NATO deponija

Jadransko more uz obale Italije vazdušne snage NATO-a već decenijama koriste kao deponiju zastarelih i neupotrebljenih bombi i druge municije.

Vojni brod NATO-a
 



U Italiji se strahuje da su se otrovne hemikalije iz bombi izlile kod letovališta i mesta za ribarenje. Jedan italijanski novinar je to istraživao i zahteva odštetu za pogođena ribarska sela.


Na italijanskoj strani Jadrana prisutne su ogromne količine oružja i otrovnog otpada.
Tu su američke bombe iz Drugog svetskog rata i oružje NATO-a korišćeno 1999. godine protiv Srbije, uključujući i municiju sa osiromašenim uranijumom.


U tom oružju se često nalaze toksične materije, kao što su sumpor, fosgen i fosfor.


"Postoje područja gde se bombe hvataju u naše mreže. Ta mesta izbegavamo. Posle rata iz 1999. godine, ribe su praktično nestale iz naših voda. Hemikalije pogađaju i naše zdravlje, prave nam osipe na koži, zamagljen vid i druge probleme“, kaže ribar Vitantonio Tedesko.


Novinar Đani Lanes godinama je istraživao na tu temu. Kaže da je za to vreme bio napadnut i da je primio brojne pretnje smrću. Iako NATO tvrdi da postoji samo šest mesta za odbacivanje municije, Lanes tvrdi da je to samo vrh ledenog brega.


"NATO laže. Pogođena su 24 područja, a ne šest. Lokacije tih mesta nisu objavljene. Stanovništvo se drži u neznanju“, kaže Lanes.
 

Italijanski novinar kaže da je pokušao da dobije odgovore od italijanskog ministra odbrane, i kaže da još uvek čeka iskren odgovor NATO-a.
 

"Radimo sve što možemo da poštujemo lokalne ekološke propise. Posle odbacivanja municije tokom povratka sa misija tokom kampanje za Kosovo, izveli smo operacije čišćenja“, kaže pukovnik američke vojske Greg Džulijan.
 

Ipak, pošto je u mestu Molfeta uzetom kao primer, od nekada 200 ribara ostalo svega njih pet zbog nestanka ribe, Lanes zahteva da se tim zajednicama isplati odšteta. Kao odgovorne navodi Evropu, NATO, a na prvom mestu Sjedinjene Američke Države.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.01.2012. 14:26
Ova vijest nije nova, to su radili 1999., sve što ne istovare na Srbiji to su bacali u Jadransko more. Istina malo toga su tamo bacali...bilo im draže da se na nas "istovaraju" ološ NATO-vska!
Četvrtak 26.01.2012. 19:27
Pa zar Srpska vlada nije potpisala ugovor o izgradnji največeg skladišta nuklearnog otpada u Evropi. To je prema pisanjima štampe u neposrednoj blizini beograda i to uzvodno. Zato če se imati prirodna voda sa blagim rastvorom radioaktivnog joda, stroncijuma, urana ... Ma šta može biti narodu od toga, možda će i Srbi se rađati crveni, sa više glava ili udova. Pored pouzdanih i dobrih davaoca organa postat če i "eksperimentalni Srbi" tj zamorci na dugoročno proučavanje dejstva več bačenog otrova i radioaktivnog materijala uz blago dodavanje novih doza. Ma postaće oni pravi "Nebeski narod"uz proučavanje dejstva novih lijekova! OPS pa zar se već ne dešava sve to?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online