Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.06.2018.
00:42
Đ. Barović - Vesti A

"Humanost" u režiji SAD

Povodom 19 godina od završetka NATO agresije na Srbiju, srpska udruženja Koreni iz Verone i Sloga iz Vićence organizovali su predavanje na kome su ugledni italijanski intelektualci, ali i nekadašnji oficiri Kfora, poručili da su "humanitarni ratovi" u režiji Amerike primeri korišćenja sile i nepoštovanja međunarodnog prava zarad sopstvenih interesa.

Tanjug/Arhiva/Jaroslav Pap
NATO bombardovanjae izazvalo veliko razaranje

Na veoma posećenoj tribini "Kosovo juče, Sirija danas, humanitarni ratovi", organizovanoj u Vićenci, doktor političkih nauka i stručnjak za Istočnu Evropu i Balkan Stefano Piloto najpre je objasnio genezu nastanka "humanitarnih ratova" od osnivanja UN podsetivši da se takvi ratovi, po pravilu, odigravaju pod okriljem NATO-a, a pod plaštom navodne borbe za ljudska prava i poštovanje međunarodnih zakona.

Upotreba sile

Dejan Kusalo, predsednik udruženja Koreni koji je i sam izbeglica iz Hrvatske, naveo je da se velike sile zarad sopstvenih interesa upuštaju u razaranje nezavisnih država, a da se ne preza od upotrebe sile ukoliko u tim zemljama na vlast ne dođu njihovi vazali. Kusalo je podsetio da ta sudbina nije snašla samo Srbiju, već je i dalje aktuelna u Siriji.

- Međutim, "humanitarni ratovi" koje vodi NATO ne poštuju pravo naroda da na demokratski način izabere svoje rukovodstvo, ne poštuju međunarodne rezolucije, ne donose mir i poštovanje ljudskih prava, nego smrt i razaranja - kazao je dr Piloto.

On je podsetio na intervenciju NATO-a u Bosni, a zatim i uključenje u konflikt na Kosovu.

- Intervencija NATO-a na Kosovu je ubrzala proces nezavisnosti, ali niko nije intervenisao, niti sprečio razaranja i ubistva koja su sprovodili Albanci - naveo je ovaj stručnjak.

Frančesko Moteran, nekadašnji major Kfora koji je pre odlaska na Kosovo kao doktor bio angažovan u više sličnih misija po svetu, priznao je da nigde nije video ništa slično onome što je video na Kosovu pošto su snage Kfora ušle na tu teritoriju.

- U vojnoj bolnici u Peći sam radio od 2005. do 2007, a uglavnom sam posećivao srpske enklave. Tamo su Srbi živeli u neverovatnim uslovima. Oni su živeli kao u nekom logoru okruženom bodljikavom žicom, a najviše me je pogodilo što niko, zapravo, nije obraćao pažnju na nepravdu i surovost kojoj su bili izloženi. Za vreme mog dvogodišnjeg boravka na Kosovu upoznao sam mnoge Srbe, uključujući i monahe iz Dečana. Svi oni su pokazali su da su veoma hrabri i velikog srca. Divim se činjenici da su opstali na svojoj zemlji uprkos teškim uslovima - poručio je major Moteran.

Privatna arhiva
Detalj sa tribine u Austriji

Stefan Vernola, novinar geopolitičkog časopisa "Euroazija" i koordinator centra za studiranje "Euroazija i Sredozemlje", ispričao je da su mediji širom sveta predstavljali Srbe kao genocidan narod, svaljujući odgovornost na srpsko rukovodstvo za sve ratove na području Balkana. Da bi se lično uverio u to, otputovao je na Balkan 1995. gde je upoznao jednu sasvim drugačiju stvarnost. Svoje utiske izneo je u tri knjige o Jugoslaviji i Kosovu i Metohiji.

- Najviše sam bio oduševljen slobodarskim duhom srpskog naroda koji u tolikoj meri nisam video ni kod jednog drugog naroda. Zadivio me je taj slobodarski duh i istovremeno zgrozila nepravda prema Srbima nakon što sam shvatio na kakve sve manipulacije su spremne velike sile da bi ostvarile u nekoj zemlji svoj uticaj i svoje interese - naglasio je Vernola.

Moć medija

Etore Beđato iz sektora za međunarodnu solidarnost u regiji Veneto govorio je o moći medija da stvaraju lažne predstave o pojedinim zemljama i ljudima.
- Na početku sam poverovao vestima da su Srbi krivi za sva zla na Balkanu. Ali, uverio sam se u suprotno posle posete KiM, gde sam obišao srpske enklave, narodne kuhinje, bolnice i manastire. Upitao sam se kako je moguće da žive u tako teškim uslovima, a da EU ne reaguje. Shvatio sam da je srpskom narodu naneta ogromna nepravda - naveo je Beđato.


 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online