Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 17.12.2011.
11:05
Vesti A

Sve dublji jaz između bogatih i siromašnih članica EU

Evropska komisija je izračunala nivo života u zemljama članicama na osnovu standarda kupovne moći po stanovniku. Jaz u nivou životnog strandarda među zemljama EU i njihovih građana i dalje se produbljuje, a nove članice će ovaj problem učiniti još težim.

Nema dovoljno para za sve?

Za prosečnu vrednost za EU uzet je pokazatelj od 100 jedinica.

Stvari najgore stoje u Bugarskoj i Rumuniji: ne dostižu čak ni 50 jedinica. Pored njih su se "ušančile" Litvanija i Letonija - između 50 i 60 jedinica.


Pokazatelji Poljske, Mađarske i Estonije premašili su granicu od 60. Češka i Slovačka se mogu smatrati skoro ljubimcima sudbine: one imaju po 80 i 74. Do prosečnog nivoa ne dosežu ni Portugal i Grčka. A Italija, kao njihov "brat" po dužničkoj krizi, ipak se čvrsto uklopila u 100 jedinica.
 

Na nivou koji je za ostale nedostižan, nalazi se Luksemburg sa čak 283 jedinice. Istina, njegovi građani uglavnom za život zarađuju van granica zemlje. Slede Holanđani, Skandinavci, Nemci i Francuzi.

Sva, kako je nazivaju, "Evropa sa evropskim korenima".

Ništa nije rešeno

 

EU je politički, a ne samo ekonomski projekat. Ideja ujedinjenja podrazumeva da su i relativno siromašne zemlje evropske. Bezuslovno, nagli porast jaza između bogatih i siromašnih zemalja bitno je otežao rad u EU. I u smislu preraspodele sredstava od bogatih siromašnima i u smislu donošenja odluka.


Nesklad EU mogao se zapaziti od samog početka, sa prijemom novajlija iz istočne i centralne Evrope, a tek se očekuje prijem novih kandidata čijim dolaskom će jaz između blagostanja i relativnog evropskog siromaštva samo porasti.


- To je veliki problem. Međutim, one se nisu mogle ostaviti napolju. Besmisleno je očekivati da će po nivou života stići zemlje Zapadne Evrope, pošto se to najverovatnije za našeg života neće desiti, tvrdi jedan od poznavalaca ove oblasti.

Nemci shvataju

 

Za sada, zvanična statistika sasvim tačno odražava osećanja građana, pa je 79 odsto Nemaca u nedavnoj anketi izjavilo da vidi sve dublji jaz između siromašnih i bogatih.

POVEZANE VESTI

Subota 17.12.2011. 11:32
Sa EU vlada SUPERHIK iz Alan Forda-politikom-------- pljackaj siromasne i daj bogatima (ovi ionako ne znaju sta da rade sa parama jer ih nikad nisu imali)
Subota 17.12.2011. 11:25
Овај чланак треба лепити на билбордима, да јасно виде грађани где њихова власт жели да их уведе. То је реалност, а оно што они причају је лаж и обмана гласача.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online