Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 21.11.2011.
15:03
Blic A

Saif Gadafi otkriva tajne režima

Saif al Islam, sin ubijenog libijskog vođe Moamera Gadafija, jedva je izbegao linč prilikom hvatanja u subotu i, mada možda neće moći da izbegne smrtnu kaznu, nove vlasti Libije obećale su mu pravično suđenje.

Gadafijev sin ljubimac: Saif al- Islam
 

Međutim, to suđenje bi moglo da bude veoma neprijatno za neke britanske lidere, uključujući bivšeg britanskog premijera Tonija Blera i princa Endrua, pošto bi Seif mogao da otkrije nepoznate pojedinosti o tesnim vezama koje je s njima održavao.


I dok se ne razreši spor između libijskih vlasti i Međunarodnog krivičnog suda u Hagu o tome gde će se suditi poslednjem preostalom beguncu iz Gadafijevog klana, koji je uhapšen 20. novembra,  za kojim se još tragalo, mediji spekulišu kakve sve tajne zna ovaj 39-godišnjak kog je Zapad smatrao reformatorom i čovekom koji će otvoriti Libiju prema svetu.


Ovaj nekadašnji plejboj i ženskaroš, prepoznatljivog imidža s firmiranim naočarima i obrijane glave, dobio je diplomu inženjera u domovini, u Austriji je završio biznis, a master i doktorat iz ekonomije stekao je 2008. godine na prestižnom Londonskom ekonomskom fakultetu, odakle i potiču njegove bliske veze s britanskim establišmentom. Princ Endru, drugi sin kraljice Elizabete, bio je redovan gost u Tripoliju kao trgovački ambasador Britanije, a u Seifovu čast priređivao je prijeme u Bakingemskoj palati i dvorcu Vindzor. Lord Pauel, bivši savetnik Margaret Tačer i Džona Mejdžora, bio je predsednik kompanije koja je sklapala građevinske poslove u Libiji.

Dekan povezan s Gadafijem

U martu ove godine uglednu Londonsku ekonomsku školu potresla je afera zbog veza sa Seifom Gadafijem, studentom te visokoškolske ustanove. Haurad Dejvis je tada podneo ostavku na mesto dekana zbog toga što je 2009. fakultet primio od Seifove fondacije milion i po funti za istraživanja, a on sam je bio angažovan kao ekonomski savetnik Libijske investicione uprave.

Finansijer Net Rotšild, potomak slavne dinastije Rotšild, imao je brojne poslovne veze sa Libijom, a 2008. na sedeljci koju je napravio u svom stanu u Njujorku počasna zvanica bio mu je upravo Seif. Libijac je bio viđen i na njegovom seoskom imanju u Engleskoj i u porodičnoj vili na Krfu. Među gostima u toj vili bio je i lord Mendelson, tadašnji laburistički sekretar za biznis, koji je priznao da je sa Seifom razgovarao o Abdelbasetu al Megrahiju, okrivljenom za rušenje aviona iznad Lokerbija. Magrahi je ubrzo pušten iz zatvora zbog lošeg zdravlja.


Međutim, niko od Seifovih prijatelja iz prošlosti nema toliko razloga za brigu koliko Toni Bler, koji je prednjačio u uspostavljanju tesnih veza sa Gadafijevom Libijom. Dok je još bio na vlasti, važio je za najvećeg zagovornika Gadafijeve rehabilitacije na međunarodnoj sceni i često ga je posećivao u šatoru u Tripoliju. Godine 2003. Bler je u UN predložio rezoluciju za ukidanje sankcija državi-pariji.

Bler savetnik libijske uprave

Prošle godine neki britanski mediji su objavili da je nekadašnji premijer Toni Bler radio kao savetnik Libijske investicione uprave, fonda koji su osnovali Gadafijevi 2006. godine i čija se vrednost procenjuje na 70 milijardi dolara. Baš u to vreme Seif je izjavio da je Bler postao dobar prijatelj porodice Gadafi.


Već iduće godine grlio se i ljubio s pukovnikom prilikom sklapanja famoznog “sporazuma u pustinji”, koji je britanskim firmama doneo veoma vredne naftne ugovore s Libijcima, pre svega “Britiš petroleumu” koji je tada sklopio posao od 600 miliona funti. Iako je 2010. Bler demantovao da je angažovan kao pukovnikov savetnik, analitičari mogu samo da nagađaju o prirodi njegovih odnosa sa porodicom Gadafi i ličnoj koristi koju je od njih imao.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.11.2011. 16:21
Kakve tajne? Da su sarađivali sa vanzemaljcima?
Utorak 22.11.2011. 21:19
Саиф ће бити осуђен на смрт, то и птице на грани знају, а они који су издали своје вође сигурно ће се покајати. У Либији тренутно влада анархија а природне ресурсе, нафту и остало преузели су империјалисти који "промовишу демократију".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online