Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.12.2018.
23:11
blic.rs, Vestionline A

I posle Gadafija Gadafi

Rusija je rekla da podržava političku ulogu sina srušenog i ubijenog nekadašnjeg libijskog lidera Moamera Gadafija, koji se nada da će moći da nasledi oca na čelu sevrnoafričke države bogate naftom.

youtube.com/ Libya Disaster 2011
Saif al Islam Gadafi

Kako piše "Blumberg", Saif al Islam je ovog meseca postao poslednji u dugom nizu Libijaca koji traže podršku Moskve, dok ruski predsednik Vladimir Putin pojačava ulogu svoje države u Libiji.

- Naš stav je da niko ne treba da bude izolovan i isključen iz konstruktivne političke uloge. Saif al Islam ima podršku određenih plemena u Libiji i svi oni bi trebalo da budu deo sveopšteg političkog procesa - rekao je zamenik ruskog šefa diplomatije Mihail Bogdanov.

Uz SAD prilično odsutnu u Libiji, Kremlj pokušava da postane glavni delilac moći u toj državi koja je ostala podeljena i bez vođe, otkako je Gadafi zbačen i ubijen 2011. godine. Rusiji pomažu i američki planovi o povlačenju vojske iz Sirije.

Rusija je prošle godine promenila svoju strategiju u Libiji: prvo je u potpunosti podržavala Kalifu Haftara, lidera Libijske nacionalne armije koji kontroliše veći deo teritorije na istoku, a sada se sve više otvara dijalozima sa svim rivalnim centrima moći u ovoj zemlji.

Osim što je Haftara često ugošćavao Kremlj, premijer vlade nacionalnog saveta Fajez al Saradž, inače Haftarov rival, takođe je sa svojim saveznicima često viđan u Moskvi.

Ta strategija smešta Kremlj u poziciju da ostvari više dobrobiti nego ijedna spoljna sila koja podržava jednu ili drugu stranu.

Bogdanov, koji je i Putinov izaslanik za Blsiki istok to i potvrđuje: "Mi ih sve podržavamo".

Za Putina, koji je ljutito osudio vojnu kampanju predvođenu NATO-om koja je zbacila Gadafija nakon četiri decenije vladavine i nazvao je "krstaškim ratom", vraćanje Rusije kao ključnog igrača u Libiji nakon njegove uspešne intervencije u Siriji ojačalo bi značaj njegove zemlje nauštrb SAD. Takođe on time otvara put za ugovore o obnovi u vrednosti od nekoliko milijardi dolara, moguć udeo u najvećim afričkim naftnim resursima i moguću novu pomorsku bazu na Mediteranu.

- Zapad je učinio sve što je mogao da uvuče ovu zemlju u haos. Sada sve strane u konfliktu veruju Moskvi - rekao je Alekander Dinkin, šef Instituta za svetsku ekonomiju i međunarodne odnose, državne istraživačke grupe koja savetuje Kremlj.

Strategija Kremlja se, čini se, isplaćuje. Rusija je u novim pregovorima sa Libijom o izgradnji brze pruge od Bengazija do Sirta, po ugovoru vrednom 2,2 milijarde evra, koji je suspendovan nakon pada Gadafija. Ruske fabrike oružja ponovo ostvaruju dobitke od trgovine sa Libijom. Takođe, Libija kupuje i milion tona ruske pšenice za oko 600 miliona evra.

Vesti
Moamer Gadafi

U toku su i pregovori sa libijskom naftnom kompanijom o ponovnom pokretanju projekata iz Gadafijeve ere. Ruski "Rosnjeft" se složio da ulaže u istraživanje i proizvodnju naftnih proizvoda u Libiji i da kupuje sirovu naftu. Potpisan je ugovor sa Nacionalnom naftnom korporacijom, koja ima sedište u Tripoliju i pod Saradževom je kontrolom, uprkos vezama Kalifa Haftara i Moskve, jer je ona jedina koja može da potpisuje ugovore sa stranim državama i kompanijama.

Mlađi Gadafi "najbolji izbor" za Rusiju

Iako postoje veliki problemi sa kojima se suočava Saif al Islam u borbi za moć, za Ruse je, "najbolji scenario da podrže nekoga iz bivšeg režima, jer se dobro poznaju i imali su decenije saradnje tokom vladavine Gadafija “, rekao je Mohamed Eljarh, libijski politički analitičar.

Saif al Islam (46) koji je studirao u Londonu, bio je zatvoren, suđeno mu je ali je sredinom 2017. godine oslobođen i to od strane pobunjenika koji su srušili i ubili njegovog oca.

Ruski predstavnici su stupili u kontakt sa njim ubrzo nakon puštanja na slobodu, rekao je jedan neimenovani izvor.

Predstavnik Gadafijevog sina se sreo sa Bogdanovim početkom decembra i u njegovo ime preneo pozdrave Putinu i objasnio mu svoju političku viziju za Libiju i zatražio podršku.

Kako je rekao neimenovani izvor, ta poseta nije bila prva.

Gadafijev sin bi mogao da učestvuje na nacionalnim izborima, koji bi trebalo da se sledeće godine održe uz podršku UN, iako je on tražen od strane Međunarodnog krivičnog suda zbog optužbi iz 2011. godine za zločine protiv čovečnosti.

Haftar takođe ima predsedničke ambicije, kao i drugi političari, a Rusija još nije odlučila kome će dati najveću podršku.

On je međutim, star i lošeg zdravlja, pa bi Gadafijev sin mogao da dobije rusku podršku, ako bude imao veliki broj pristalica među Libijcima, rekla je Marija al Makaleh, stručnjak za Bliski istok u organizaciji "Valdaj kluba", koju podržava Kremlj.

Kakav god da bude ishod izbora, Rusija radi na tome da obezbedi da ona ostvari korist, bez obzira na to ko pobedi.

- Nijedna strana u Libiji ne može da sebi priušti da bude neprijateljska ili da odbije da razgovara sa Rusijom - rekao je Rikardo Fabijani, stručnjak za Bliski istok i Severnu Afriku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online