Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 20.10.2013.
15:12
rts.rs A

Libija pred novim građanskim ratom?

Na dvogodišnjicu ubistva Moamera Gadafija, Libiji preti novi građanski rat. U Bengaziju besne žestoke borbe lokalne milicije i vojske, dok se prestonica Tripoli suočava sa posledicama otmice premijera Alija Zidana, piše britanski Gardijan.

Libijski vojnici (foto: ilustracija)
 

U petak uveče izbili su sukobi između radikalnih militanata i regularnih snaga. Da stvari budu još gore, federalisti u Kirenajki, libijskoj oblasti gde se nalazi većina naftnih rezervi zemlje, otvorili su sopstveni parlament u Benagaziju, što bi moglo da bude nagoveštaj raspada zemlje, ocenjuje britanski dnevnik.

Mesecima radikalne milicije i vojska vode tihi rat. Prošle nedelje u jednoj bazi vojnici su preklani na spavanju. Ali ubistvo zapovednika vojne policije Ahmeda el Barhatija, razbuktalo je nasilje. Nekoliko sati pošto je američka ambasadorka Debora Džons ocenila atentat kao "gnusno delo", teško naoružane vojne jedinice napale su kuću poznatog zapovednika lokalne milicije, Visama Ben Hamida.

Sukob koji je potom izbio trajao je čitavu noć, dok su se istovremeno vojne jedinice uputile ka domu još jednog zapovednika milicije, Ahmeda Abu Katale, koga SAD sumnjiči za ubistvo ambasadora Krisa Stivensa prošle godine. Ipak, vojska je morala da se povuče pred naletom jakih snaga lokalne milicije. U izjavi koju je direktno prenosila televizija Ben Hamid je uporno govorio da nema nikakve veze sa ubistvom visokog oficira libijske vojske i pozivao na odmazdu protiv onih koji su mu uništili kuću.

Libijska milicija je u žiži javnosti kao nikada pre, u zemlji koja je skrhana nasiljem i ekonomskom stagnacijom. Premijer Ali Zidan optužio je glavni štab najveće milicije u zemlji "Libijskog štita", za njegovu otmicu od pre 10 dana, obećavši oštre mere čim se završi Kurban-bajram.

Ta milicija odbacila je svoje učešće u otmici, pojačavajući svoje snage u strahu od napada vojske.

Kako list navodi, spiralu nasilja izazvalo je hapšenje pripadnika Al kaide, Anasa el Libija, koga SAD sumnjiče da je učestvovao u terorističkom napadu na američku ambasadu u Najrobiju 1998. godine.

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.10.2013. 15:17
Запад је непријатељ свих арапа,односно свих оних који хоће да живе слободно.
Nedelja 20.10.2013. 16:59
Zapadnim obavještajnim huškanjima tamo nije dosta krvi. Vječite pijavice kao i svih vijekova unazad.
Nedelja 20.10.2013. 22:07
Bravo ... jel vam sad jasno ko su zapadni gadovi...od onakve države blagostanja napraviste ruinu...jebem vas dlupe da vas jebem...zar ne naučiste ništa sa ovih Balkanskih prostora somovi. Zapadni čovek je čovek pljačke. Kada bi neko mogao npr.Božja ruka da im uzme sve ono što su opljačkali bili bi puka sirotinja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online