Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 04.11.2011.
09:31
Beta A

Al Sadr: SAD hoće da okupiraju Bliski istok

Sjedinjene Američke Države planiraju da stacioniraju vojnike koji se povlače iz Iraka širom Bliskog istoka, što će biti jednako okupaciji islamskih zemalja, rekao je šitski verski vođa Muktada al Sadr, žestoki protivnik Amerike.

Muktada al Sadr:SAD planiraju da stacioniraju vojnike širom Bliskog istoka
 

Muktada al Sadr rekao je u intervjuu za televiziju Al-Arabija da nije zadovoljan obećanjem američkog predsednika Baraka Obame da će povući sve američke vojnike iz Iraka do kraja godine, ocenivši da je to u stvari delimično povlačenje jer će
hiljade diplomata i pripadnika obezbeđenja ostati u zemlji.

"Američka okupacija će ostati u Iraku pod drugim imenom", rekao je al-Sadr u prvom

Vratio se iz prognanstva

Poslednjih godinu dana, od kad se vratio iz prognanstva u Iranu, al-Sadr sebe predstavlja kao državnika koji promoviše irački
nacionalizam. Al Sadrova vojska je pokušavala raketnim napadima da istera Amerikance iz Iraka, uz podršku sredstava i obuke iz Irana. Poslednjih meseci njegove pristalice prestale su sa napadima na američke snage da im ne bi dali osnova za ostajanje.

intervjuu od kad je Obama najavio potpuno povlačenje američkih vojnika iz Iraka prošlog meseca. On je podsetio i na to da je Pentagon saopštio da će ostaviti oko
40.000 vojnika širom regiona.

"Amerika ne samo da okupira Irak nego i druge islamske zemlje", rekao je al-Sadr i dodao da je to isto kao i okupiranje Iraka.

Sada ima 33.000 američkih vojnika u Iraku, a Pentagon planira da pojača broj američkih vojnika preko granice sa Kuvajtom i u drugim zemljama Bliskog istoka, navela je agencija AP. 

SAD planira da posle povlačenja neki ljudi ostanu da obučavaju iračke snage, međutim uglavnom će to biti civili koji po ugovoru rade sa američkom ambasadom u Bagdadu, navodi agencija AP.

Ubijen američki vojnik

Američki vojnik ubijen je juče u akciji na severu Iraka, saopštila je danas američka vojska. Poslednji američki vojnik ubijen je u napadu 29. septembra u iračkom gradu Kirkuku. Od početka američke invazije u Iraku 2003. godine poginula su 4 482 američkih vojnika, na osnovu podataka koje je prikupila agencija Frans pres.

POVEZANE VESTI

Petak 04.11.2011. 09:39
Otice vojska ali ostace privtne agencije koje su naoružane kao i vojska.Pa nisu ludi da se povuku kada su zauzeli naftna polja.Irak moderna kolonija.
Petak 04.11.2011. 09:44
neka iran bude brzi od nacisticocionisticke amerike i posalje "decka" na izrael. i neka pocne ovozemaljski pakao. i tako ce amerika udariti na iran. rusi..pa, uzdrzani...dok ih ne iznenadi amricka zastava na sibiru.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online