Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 10.08.2014.
13:09
Beta A

Kurdi će dobiti oružje od SAD?

Akcije i vazdušni napadi američke vojske u kurdskom regionu u Iraku ukazuju na mogućnost promene dosadašnje američke politike odbijanja prodaje oružja Kurdima.

Postoji razlika izmešu Iraka i sirije: Barak Obama
 

Kurdski zvaničnici godinama su tražili od administracije američkog predsednika Baraka Obame da im dozvoli kupovinu oružja od SAD, a isto toliko dugo SAD su odbijale da prodaju oružje Kurdima, sada svojim najbližim saveznicima u Iraku, navodi Asošiejted pres (AP).

Predsednik Barak Obama u subotnjem obraćanju ispred Bele kuće naveo je da su napadi američke avijacije u Iraku protiv ekstremista Islamske države, započeti u petak, rezultirali uništavanjem oružja i opreme koji su mogli biti upotrebljeni u borbama oko Erbila, glavnog grada kurdskog regiona na severu Iraka. Dodao je i to da su SAD povećale vojnu pomoć kurdskim snagama u Iraku.

AP podseća da su SAD do sada insistirale na tome da mogu prodavati oružje samo vladi u Bagdadu, čak i pošto je premijer Nuri el Maliki prekršio pismeno obećanje da će deo tog oružja isporučiti Kurdima, čiji je mirni i poluatonomni region na severu zemlje jedina uspešna priča proizišla iz američke invazije 2003. godine.

Sada se, kako navodi AP, američka administracija suočava s posledicama takve politike - ekstremistička grupa Islamska država otela je vlast slabo naoružanim kurdskim jedinicama u brzom napadu koji je predstavljao pretnju kurdskom regionu i američkom ljudstvu koji se tamo nalazi.

Pentagon je u junu ove godine u kurdskom regionu rasporedio 300 vojnih savetnika za Irak. Nekoliko desetina njih radi van Erbila.

Da ironija bude veća, ekstremisti Islamske države koriste američka oklopna vozila i oružje koje su oteli od iračke vojske, u borbi protiv kurdskih snaga kojima nije bilo omogućeno da dobiju istu takvu opremu, rekli su američki i kurdski zvaničnici, navodi AP.

Agencija dodaje da je sve veći broj onih koji pozivaju SAD da otvoreno i brzo počnu da naoružavaju Kurde.

"Jedini način za suočavanje sa ovom pretnjom jeste naoružati iračke bezbednosne snage i kurdske snage, a mi i dalje ne radimo ništa da podržimo nikoga od njih. Za mene to jednostavno nema smisla. Radi se o egzistencijalnoj pretnji, dakle zašto mi nismo tamo da ih barem snabdevamo opremom i oružjem", rekao je general u penziji Majkl Barbero, koji je predvodio misiju uvežbavanja iračke vojske.

Po njegovim rečima, naoružanje u vrednosti od oko 200 miliona dolara, koje je u okviru programa Pentagona za spoljnu vojnu trgovinu trebalo da za Kurde izdvoji vlada iračkog premijera Malikija, nikada nije stiglo do Kurda.

"Ova politika jednog Iraka, sve ide preko Bagdada, ignoriše realnost na terenu", rekao je Barbero.

Portparol iračkog kurdskog regiona u Vašingtonu Karvan Zebari rekao je da je od američkih zvaničnika dobio uveravanja da će oružje i municija biti poslati.


AP navodi da se Obama već suočava i s pitanjem zašto su religijske manjine, koje se u Iraku nalaze pod opsadom, vredne američke vojne podrške, a da toga nisu vredni oni u građanskom ratu u Siriji, gde je do sada poginulo 170.000 ljudi.

Obamini savetnici tvrde da postoji važna razlika između Iraka i Sirije i objašnjavaju da je Obama preduzeo vojnu akciju u Iraku na poziv vlade te zemlje, dok bi takva vojna akcija u Siriji bila usmerena na svrgavanje sirijskog predsednika Bašara Al Asada, piše AP.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.08.2014. 13:40
Ajde Rusijo,slijedi Ameriku,dostavi "prorusima" humanitarnu pomoc i oruzje,neutralisi ekstremiste iz Kijeva,uvedi zabranu leta u zoni sukoba.Ako Amerikanci to mogu na hiljade kilometara od kuce i gdje ne stite svoj narod vec stranu koja im trenuto odgovara.zasto bi bilo drugima zabranjeno pomagati svoj narod.
Nedelja 10.08.2014. 13:18
Pitanje: Zar Kurdi moraju bas od SAD da kupe naoruzanje!? Ako su oni slobodan narod onda mogu i da biraju od koga ce sta kupiti. ;)
Ponedeljak 18.08.2014. 23:28
Ponestaje para, veliki dugovi, pa ko' vele, daj da i od siromasnih i ojadjenih Kurda uzmemo malo dolara. Sve se plasim da ce im pokloniti oruzje,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online