Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 12.06.2015.
07:46
S. J. - Vesti A

Sve liči na Vijetnam!

SAD će u Irak poslati još 450 vojnika koji će "pokrenuti peti poligon za obuku s ciljem bolje integracije sunita u iračku vojsku i efikasnije borbe sa ekstremistima". Poligon će biti u nekadašnjoj američkoj vazduhoplovnoj bazi u Al Takadumu. Vojnici će u Irak otići u narednih šest do osam nedelja. Cilj je da se u iračku vojsku integriše više sunita kako bi se efikasnije borila protiv džihadista Islamske države koja kontroliše većinski sunitske delove zemlje.

Tanjug/AP
"Instruktorima" niko ne garantuje da se neće naći u borbi i da neće izginuti

Američki predsednik Barak Obama juče je najavio plan o slanju vojnika u Irak radi obuke, a koji isključuje mogućnost raspoređivanja Amerikanaca blizu linije fronta. Najavljeno je i slanje američke opreme i oružja vojsci u El Takadumu, koji je pod upravom vlade u Bagdadu.

Oko četvrtina od 450 američkih vojnika biće savetnici, dok će ostali biti zaduženi za bezbednosna, logistička i administrativna pitanja.

Atomska bomba džihadista

Zapadna štampa je objavila vest od kojih se mnogima zaledila krv u žilama: Pripadnici Islamske države su sakupili dovoljno nuklearnog otpada od kojeg mogu da naprave oružje za masovno uništenje. Do ovog otkrića su došli obaveštajci. Navodno su teroristi taj radioaktivni materijal našli i oteli iz istraživačkih centara i bolnica.

Nemački mediji ovim povodom podsećaju da je predsednik SAD Barak Obama pohitao da objavi kraj rata u Iraku, ali da se tamo ubrzo obrelo 3.500 američkih vojnika koje su u Pentagonu prekrstili u "vojne savetnike".

Međutim, kritički nastrojen deo javnosti u SAD tvrdi da sve ovo podseća na Vijetnam. Čak i oni iz Demokratske stranke, poput senatora Čarlija Rengela, javno upozoravaju na već viđeni scenario iz vijetnamskog rata.

- Onaj ko misli da se tih 450 američkih vojnika poslatih u Irak neće tamo naći u opasnosti - ne živi u stvarnosti - rekao je on TV stanici CNN.

Ovome je pridodao opasku da je sve ovo već viđeno jer se događalo i na početku vijetnamskog sukoba. Bela kuća je na ovo uzvratila šturim saopštenjem da će sa novim kontingentom, na iračkom tlu biti stacionirano 3.550 američkih "vojnih savetnika". Ovom je dodata i ničim utemeljena tvrdnja da ta divizija "instruktora" neće učestvovati u borbama na frontu.

Pomoćnik savetnika za bezbednost, Ben Rods, uložio je mnogo truda da umiri domaću javnost objašnjenjem da ti momci "nisu nikakve trupe, koje će ići u prve borbene redove, mada će podržavati iračke snage na terenu dok budu vodile bitke".

POVEZANE VESTI

Petak 12.06.2015. 08:10
" Не нападају Ирак због Садама Хусеина већ Садама Хусеина због Ирака ". САД су газде Земљине кугле и раде шта им је воља .Хусеин је био слабији од САД и сада је Ирак окупиран .Зашто се не оглашавају УН ? Па зато што су газде УН американци .
Petak 12.06.2015. 14:13
Sadam Husein je sam uspio da u zemlji vlada mir i prosperitet, među svim zajednicama, sve dok nisu došli amerikanci, koji poslije toliko godina ni politikom, a ni sa armijom nisu u stanju da riješe ni primirje ! Svakodnevne nebrojne žrtve i destrukcija zemlje njih uopšte ne pogađa niti su se zapitali zašto su sve napravili ! Radi boljitka, ne vjerujem !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online