Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 22.06.2014.
20:51
Beta A

"Nasilje u Iraku može da destabilizuje ceo region"

Američki predsednik Barak Obama ocenio je da bi ekstremisti inspirisani Al Kaidom, koji su zauzeli nekoliko teritorija i većih gradova u Iraku, mogli da destabilizuju ceo bliskoistočni region, i da bi nasilje iz Iraka moglo da se prelije i na susedne zemlje.

SAD ne mogu same da se uhvate u koštac sa žarištima na Bliskom istoku
 

Obama je u intervjuu koji je emitovan danas na televizijskoj mreži Si-Bi-Es (CBS) naveo da Islamska država Iraka i Levanta predstavlja srednjoročnu i dugoročnu pretnju, kao i da SAD moraju biti oprezne.

On je dodao da sunitske ekstremističke grupe mogu da dođu u posed mnogo više naoružanja i resursa i upozorio da bi nasilje mnoglo da se prelije i u susedni Jordan, kao i da pogorša situaciju u Siriji, u kojoj već više od tri godine besni građanski rat.

Predsednik SAD je kazao da Islamska država Iraka i Levanta nije jedina pretnja protiv koje SAD moraju da se bore, pomenuvši i grupu Boko haram u severnoj Africi i ogranke Al Kaide u Jemenu.

Obama je, međutim, naveo da SAD ne mogu same da se uhvate u koštac sa žarištima na Bliskom istoku.

Istakao je da SAD moraju da stvore usmerenu i jaku strategiju partnerstva s lokalnim vlastima, kako bi poboljšali i njihovu i sopstvenu bezbednost.

Obama je objavio plan da pošalje 300 specijalaca u Irak da obučavaju njegovu vojsku, ali insistira da američke snage ne mogu efektno da stanu na put aukobu ako sama iračka šiitska vlada ne zauzme inkluzivniji pristup koji neće skrajnjivati sunitsku manjinu.

To pitanje, međutim, podelilo je Kongres SAD, s nekim poslanicima koji kritikuju Obamu da čini premalo, i drugima koji ga upozoravaju da bi povratak američkih vojnika u Irak moglo da bude prvi korak ka ponovnom ulasku SAD u sukob u toj zemlji.

Iranski vrhovni verski vođa Ali Hamnei oštro se danas usprotivio eventualnoj intervenciji SAD i drugih zemalja u susednom Iraku, ocenivši to kao mešanje u unutrašnja pitanja Bagdada, koji već godinu i po potresa versko nasilje.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.06.2014. 23:38
Americka politika destabilizuje ceo svet!
Nedelja 22.06.2014. 21:01
Хоће, ако се ви светски терористи умешате.
Nedelja 22.06.2014. 22:50
od kad je sveta i veka ovi muslimani ratuju nema potrebe da ih neko smiruje jer ljudi u zivotu nista drugo i ne rade a sa strane im se dodaje oruzje od zemalja koje ih mrze i nema potrebe tamo neko da se mesa samo neka posalje jos vise oruzja da imaju sa cime da se ubijaju jer drugo nista neznaju
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online