Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 08.08.2013.
12:35
Beta A

"SAD se ne plaši Al Kaide"

Predsednik Barak Obama je izjavio da pretnje bezbednosti SAD nikada neće naterati Sjedinjene države da se povuku iz sveta i istakao da se "Amerikanci ne plaše".

Predsednik Amerike Barak Obama
 

Obama je tako u sredu reagovao na nove pretnje Al Kaide zbog kojih su
SAD zatvorile 19 diplomatskih predstavništava i evakuisale Ambasadu u
Jemenu.

Obama je rekao da su sada "složena vremena" za američku vojsku, uz velike promene, posebno na Bliskom Istoku i u Severnoj Africi. Obama je rekao da će SAD ostati "najveća sila slobode koju je svet ikada poznavao", a da je vojska je sastavni deo te misije. Ali, ukazao je da SAD moraju da prednjače po idealima i vrednostima.

Obama je u sredu razgovarao s vojnicima i njihovim porodicama u bazi Mornaričke pežadije Keml Pendlton (Camp Pendleton) u pustinji južno od Los Anđelesa.

Odluka o zatvaranju američkih ambasada na Bliskom istoku i u Africi doneta je pošto je presretnut telefonski razgovor prvog čoveka Al Kaide Ajmana al Zavahrija i šefova drugih ogranaka te terorističke grupacije, objavio je u sredu američki vebsajt Dejli bist.

U tom razgovoru Ajman al Zavahri je za vođu Al Kaide na Arabijskom poluostrvu, sa sedištem u Jemenu, imenovao Nasera al Vajčija čime je on takoreći postao zamenik šefa Al Kaide. Sjedinjene Države smatraju da je ogranak u Jemenu najaktivniji u toj ekstremističkoj organizaciji.

Pored Zavahirija i Vajčija u prisluškivanoj tele-konferenciji su učestvovali predstavnici Al Kaide u islamskom Magrebu, Islamske države Iraka, Islamskog popkreta Uzbekistana, pakistanskih talibana, Boko Harama, islamista sa Sinaja - navodi Dejli Bist, pozivajući se na tri američka obaveštajna zvaničnika.

Portparolka Stejt departmenta Džen Paski izjavila je 5. avgusta da
će američka diplomatska predstavništva u 19 gradova u muslimanskim
zemljama biti zatvorena čitave ove nedelje zbog mogućih napada
Al-Kaide.

Tokom prisluškivanog razgovora plan napada je pominjan uopšteno, kao i prisustvo timova već raspoređenih da ih izvedu, navodi se dalje. Vlasti Jemena su u sredu saopštile da su osujetile plan Al Kaide za zauzimanje dva grada i naftnih postrojenja, uz sabotiranje gasovoda i otimanje stranaca.

POVEZANE VESTI

Petak 09.08.2013. 10:39
pa dobro za bed belu kucu ako je tako onda ostaje da se boje samo- SAMI SEBE ili ih svi ostali vole toliko da se mreza al-kaide ogromno i neumorno siri
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online