Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 12.09.2014.
16:21
Beta A

"Islamisti raspolažu sa 2 milijarde dolara"

Analitičari i mediji u Zapadnoj Evropi ocenjuju da će rat protiv Islamske države Iraka i Sirije, koji predvode SAD, biti težak, dug i nezvestan, a šef italijanskih obaveštajaca predočava da je bitno i da se uništi velika finansijska moć islamista koji raspolažu sa dve milijarde dolara.

Rat protiv ISIL-a biće težak, dug i neizvestan 


U evropskim komentarima se ukazuje na opasni fanatizam islamista i njihovu "ideologiju smrti".


Kaže se i da se još uvek ne zna tačno ko će se i kako protiv njih boriti i ukazuje na to da islamski teroristi u Iraku imaju podršku dela sunitskog življa, nezadovoljnog postupcima šiitima naklonjene vlade u Bagdadu, i da u svojim redovima imaju takođe oficire bivšeg režima Sadama Huseina.


Direktor italijanske obaveštajne službe DIS Đampjero Masolo je rimskom listu "Republika" rekao da je "to rat i odgovor mora biti vojni", ali bi budući vojni porazi "Islamske države" mogli njenog "kalifa" Al-Bagdadija navesti da pokrene terorističke napade na Zapad, uključujući Italiju.


Masolo kaže da "Al-Bagdadi želi da džihadiste iz sveta privuče okupacijom teritorija i nasilnim načinom iskaže vlast nad islamom", tako da će ključni zadatak koalicije Zapada i arapskih zemalja biti da se povrate teritorije i "udari na ogromnu finansijsku moć" islamskih terorista.


Šef italijanskih obaveštajaca dodaje da Al-Bagdadi "raspolaže gotovinom od dve milijarde dolara" i da su islamisti samo iz banke u Mosulu, u Iraku, opljačkali 500 miliona dolara, a od ilegalnog izvoza nafte godišnje mogu obezbediti sto miliona dolara.


Pariski dnevnik "Mond" smatra da su "nejasni obrisi međunarodne koalicije" za "razbijanje i uništenje" islamista, uprkos planu koji je izneo američki predsednik Barak Obama, uz opasku da je jedino Francuska saopštila da će "ako zatreba" i vojno podržati Amerikance u vazdušnim udarima na položaje islamista u Iraku i Siriji, ali Pariz traži da to odobre UN.


U mnogim komentarima se posebno ukazuje na veliku složenost situacije u Siriji, gde Amerikanci i Zapad ne samo da ne žele saradnju s šefom režima Bašarom Asadom, već u rat protiv islamista nameravaju da ugrade i pokušaj njegovog obaranja.


Tome se odlučno protivi Iran, zaštitnik Bašara Asada, koji će, hteo ne hteo Zapad, imati, i već i vojno igra, bitnu ulogu u šiitskom delu Iraka, a preko libanskog šiitskog pokreta Hizbola i u Siriji.


U zapadnoevropskim medijima je dato malo pažnje upozorenju Moskve da bi američki vazdušni napadi na Siriju bez odobrenja UN značili kršenje njenog suvereniteta i međunarodnog prava, što je Vašington odbacio i, naprotiv, ukazao na rusku intervenciju u Ukrajini.


Takođe se primećuje da Nemačka, kao i u slučaju intervencije Zapada u Libiji i ranije u Iraku, neće učestvovati u ratnom pohodu protiv "Islamske države".

POVEZANE VESTI

Petak 12.09.2014. 16:24
KO JE OBORIO 2 AMERICKA AVIONA????? RUKE MU SE POZLATILE!!!!!!!!!!!!!
Petak 12.09.2014. 16:24
Do sad su ih Ameri sa saveznicima finansirali sa 4milijarde $. www.INFOWARS.com
Petak 12.09.2014. 16:26
Sve pod budnim okom nacisticke-banke MMF-A koja snabdeva jos jednu cia izmisljotinju sa povoljnjim kreditima!!!!!!!...........
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online