Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 31.10.2011.
18:33
Vestionline A

Sarkozi bahatiji od bliskoistočnih diktatora

Francuski predsednik Nikola Sarkozi ima nadimak Blink-Blink zbog neverovatnog luksuza kojim se okružio, i sve to od novca poreskih obveznika. Pred sastanak Grupe G20, koji će se ovih dana održati u Kanu, francuski mediji se bave time kako će njihov predsednik govoriti o štednji kada se zna da njegova supruga Karla Bruni samo na cveće za jelisejsku palatu godišnje potroši 241.000 funti.

Sarkozi i Karla Bruni neumereni u trošenju državnih para

Glamurozno okruženje Azurne obale gde će se održati samit G20 još jednom je naglasilo nadimak koji je Sarkozi dobio zbog svog ekstravagantnog životnog stila - predsednik Blink-Blink.

Sigurno je da će francuski predsednik i u Kan stići u velikom stilu pošto je prošle nedelje dočekao svoj predsednički avion Erbas A330, vredan 300 miliona funti. Ovo je po mnogo čemu najekskluzivni avion koji je svet do sada video.

Samo uređenje enterijera sa udobnom spavaćom sobom i kupatilom koštalo je 250.000 funti. Posebna vrata za zvučnu izolaciju na spavaćoj sobi košataju milion funti. Erbas A330 je prvi mlazni avion u istoriji s instaliranom rernom za hleb, kako bi predsednik i u avionu mogao da uživa u svežim bagetama. Taj luksuz je koštao oko 65.000 funti.

Francuzi su što-šta oprostili svom predsedniku tokom njegovog četvorogodišnjeg mandata koji uskoro ističe. Od toga da je sin mađarskog imigranta, preko njegovog glamuroznog životnog stila, do braka sa Karlom Bruni. Uporedo sa nezadovoljstgvom u državi raste i isticanje neprimerenosti Sarkozijeve ljubavi prema skupim stvarima.

Cveće za Karlu Bruni dbevno košta 660 funti

Sve više na videlo izlazi da nejgov istančan ukus plaćaju poreski obveznici, što u državi izaziva očekivano negodovanje. Sarkozi i Karla Bruni imaju brojne rezidencije - pored Jelisejske palate, u kojoj žive po službenoj dužnosti, tu su luksuzna imanja van Pariza i letnikovac na jugoistočnoj obali, kao i lovačka kuća u blizini Pirineja. U tim rezidencijama služi ih brojna posluga, među kojom su i priznati francuski somelieri i vrhunski kuvari, što svake godine državu košta nekoliko miliona evra.

Da prva dama Francuske foli cveće odavno je poznato, pošto se često može videti s velikim buketima ispred Jelisejske palate. Međutim, ta njena ljubav poreske obveznike košta 660 funti dnevno, odnosno 241.000 funtu godišnje, što je podatak koji je šokirao Francuze.

Susret grupe G20 u Kanu možta će imati temu štednje, ali ako je suditi po ranijim susretima državnika čiji je domaćin bio Sarkozi, biće sve samo ne uspešan primer štednje. Tokom šestomesečnog francuskog predsedavanja Evropskom unijom Sarkozi je šokirao Francuze podatkom da je na gošćenje evropskih lidera potrošio 160 miliona funti. Samo jedna večera koštala je više od milion evra, koliko i troškovi novog tepiha, zatim preuređenje vrtova i konferencijske sale u kojoj se samit održavao. Za tih šest meseci organizovao je čak 500 predsedničkih događaja, čija funkcija nije uvek bila jasna.

Na ekstravagantni tuš, koji predsednik nikada nije koristio, potrošeno je četvrt miliona funti. Ta informacija, vrlo retka kada je reč o predsedničkim troškovima, izašla je u javnost zbog komplikacija prilikom njegove ugradnje.


Naime, činjenica je da Francuzi mogu samo da nagađaju o opsegu ekscentričnosti svog predsednika. Zbog zakona o privatnosti koji štiti političare od medija, detalji o tome gde odlazi novac poreskih obveznika obavijeni su velom tajne. Ali, nije reč samo o zakonskim ograničenjima.

"Tajnovitost u francuskom političkom i javnom životu je više od igre. Ona je deo nacionalne strategije preživljavanja. Odabir otkrivanja ili skrivanja informacija vezan je za želju da se zadrži određeni imidž zemlje i njenih ljudi. Ružne istine lako se skrivaju radi zadržavanja slike prijatnog spoljašnjeg sveta u kojem svako može da funkcioniše. Onde gde je estetika u konfliktu s etikom, estetika često pobeđuje", napisala je dopisnica Njujork tajmsa u Parizu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 31.10.2011. 18:44
Sve je na visokom nivou, samo je sarkozi nizak.
Ponedeljak 31.10.2011. 20:31
Sta bi jevrej bez love, radije bi se odrekao majke nego 10 eura... Ko bre glasa za ovakve, i onaj, isto jevrej stros kan ne bi bio bolji, pa sama faca im je govnarska, lopovluk i ljubav prema otimanju para u krvi, pa sta ocekivati... Eh da je neko zavrsio svoje, i sarkozi bi imao plave oci...
Ponedeljak 31.10.2011. 18:43
Vise od svega voli lovu i luksuz.zato se i ozenio karlom koja je 15-puta bogatija od njega.pravi mafijas.nego mora mu se priznati da je mnogo jak u tv-duelima.prosto melje politicke protivnike.ne moze mu niko nista u diskusijama.da li ce ponovo da dobije.po meni ima velike sanse
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online