Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 01.09.2011.
14:04
N. Jokić - Vesti A

Sarkozi uzimao pare od milijarderke

Dva svedoka navode da su lično videli sadašnjeg francuskog predsednika Nikolu Sarkozija kako u svojstvu ministra dolazi kod milijarderke Lilijan Betankur i od nje preuzima ogromne sume novca u gotovini. Ovo u svojoj upravo objavljenoj knjizi tvrdi sudija Izabel Prevo-Desprez.

Ona je prošle godine vodila istragu o utaji poreza od strane Betankurove, koja je vlasnice čuvenog kozmetičkog koncerna Loreal, da bi ubrzo bila smenjena, a na njeno mesto postavljen "podoban" profesionalac čiji je izgovor bio da "nema dokaza".

HRABRO PROTIV MUĆKI: Sudija Izabel Prevo Desprez
 


Sarkoziju neće biti lako - sudija Prevo-Desprez je poznata kao veliki profesionalac. Osim toga, svedoci čijim iskazima raspolaže nisu bilo ko - reč je o ličnom knjigovođi Betankurove koja je sve ručno beležila u svoju svesku i o ličnoj medicinskoj sestri ove milijarderke. Pretpostavlja se da je novac od Betankurove skupljan za predsedničku kampanju u zamenu za oproštaj poreza.


Sarkozijev položaj je tim kritičniji kad se zna da je u toku i istraga u vezi s prljavim novcem od provizija za prodaju podmornica Pakistanu koji je stizao na račun u Luksembrugu koji je svojevremeno kao ministar otvorio lično Sarkozi. Bankovni dokument Luksemburg je već dostavio istražnim organima Francuske.


Vest je odjeknula kao predizborna bomba i svi francuski mediji su juče započinjali njome svoje informativne emisije. Jelisejska palata je odmah odbacila sve optužbe, a predsednikovi politički saveznici i prijatelji opisali su sudiju Prevo-Desprez kao paranoičnu osobu koja se udružila sa dvojicom novinara lista "Mond" s namerom da mu zada predizborni udarac.


Navikla na pretnje

 

Sudija kaže da je navikla na ovakva omalovažavanja i da je već istražujući dva druga teška predmeta navikla da bude izložena "pretnjama i izolaciji". Prevo-Desprez je poručila svojim kritičarima da se kao sudija oglašava preko knjige "Sudija za likvidaciju" jer joj je predmet oduzet da ne bi bila objavljena istina.

 

Opis funkcionisanja francuskog pravosuđa koji sledi, zapanjujući je i dostojan banana-republike: predsednik navodno lično zove sudije telefonom kada želi da interveniše, a sudiji Prevo-Desprez je preko jednog kolege poručeno da će "izgubiti glavu".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.09.2011. 14:07
Ma da li je moguce da i u politici ima takvih stvari... Pa to je neverovatno... Iznenadjeni smo...
Četvrtak 01.09.2011. 16:47
pokazuje koliki mu je.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online