Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 08.05.2015.
08:53
N. Jokić - Vesti A

Sarkozi sve bliži zatvoru

Francuski sud juče je odlučio da je prisluškivanje razgovora između Nikole Sarkozija i njegovog advokata bilo legalno, čime je zapravo dato zeleno svetlo da se nastavi krivična istraga protiv bivšeg francuskog predsednika.

Reuters
Skandali u nizu: Nikola Sarkozi

Mnogi se sada pitaju da li je Sarkozi bliži zatvoru ili funkciji predsednika Republike - za koju namerava da se kandiduje 2017. godine.

Sarkozi je u nezavidnoj situaciji jer su prisluškivani razgovori srž veoma teškog dosijea koji je otvoren otkrićem da je on svoju predsedničku kampanju 2007. godine finansirao, između ostalog i novcem Lilijan Betankur, vlasnice koncerna Loreal, koja mu je navodno novčanice dostavljala u kovertama. Zauzvrat, Sarkozi je, kao tadašnji ministar finansija, ovoj bogatašici opraštao poreske obaveze.

Pare od Gadafija

Istražuju se i navodi više bivših libijskih zvaničnika, ali i drugih izvora, koji tvrde da je svrgnuti i ubijeni libijski vođa Moamer Gadafi dao Sarkoziju 50 miliona evra za njegovu predsedničku kampanju 2007. godine. Sarkozi je 2012. naredio bombardovanje Libije, a prema nekim navodima Gadafija su likvidirale upravo francuske specijalne snage.

I pored toga što su ga teretili direktni svedoci i dokumentacija, Sarkozi je sve ovo uvek negirao. Istražni organi su međutim prisluškivali jedan od njegovih brojnih mobilnih telefona koje je registrovao na tuđe ime. Razgovor s njegovim advokatom pokazao je da on pokušava da dođe do informacija o toku istrage, što je inače službena tajna.

Prisluškivani razgovori pokazuju da su Sarkozi i njegov advokat kontaktirali visokog funkcionera pravosuđa Žilbera Azbijera tražeći da im dostavi željene informacije, a ovaj im je kao protivuslugu tražio postavljenje na dobro plaćenu funkciju u Monaku.

Informacije su se pojavile i u medijima i Sarkozi je podneo tužbu zbog navodne povrede procedure i nezakonitog prisluškivanja, ali je na kraju izgubio proces, a podmitljivi sudija i Sarkozijev advokat i sami će se naći na otpuženičkoj klupi.

Zbog afere Betankur, Sarkozi će ući u istoriju kao prvi bivši šef države koga je policija privela na ispitivanje da bi zatim bio optužen za "aktivnu korupciju", "pokušaj uticaja na rad pravosuđa" i "pokušaj povrede tajnosti istrage".

U vreme kada je Sarkozi (od 2007. do 2012. godine) bio predsednik, na njega se otvoreno žalio sindikat sudija jer kako je rečeno, bez ustezanja, telefonira kada ga interesuje neki proces što je teška povreda osnovnih načela demokratije. Nikola Sarkozi je tako 2010. godine izdejstvovao smenu istražnog sudije Izabel Prevo Desprez, koja je istraživala aferu Betankur.

Ona je imala iskaze dva svedoka koji su naveli da su lično videli Sarkozija u vreme kada je bio ministar finansija kako dolazi kod milijarderke Lilijan Betankur i od nje preuzima ogromne sume novca u gotovini. Istražni sudija Desprez imala je uz to i kompromitujuće podatke iz švajcarskih banaka.

Posle njene smene, pošto je prethodno bila izložena pretnjama i pritisku raznih vrsta, dosije je 2010. godine iz Pariza poslat u Bordo gde je za njega bio zadužen "podobni" sudija čiji je refren bio "nema dokaza".

Afera "podmornice"

Sarkozi je umešan i u druge afere. Već petnaestak godina u toku je istraga za prljav novac od provizija za prodaju podmornica Pakistanu. One su stizale na račun koji je Sarkozi otvorio u Luksemburgu kako bi 2002. godine finansirao kampanju tadašnjeg predsedničkog kandidata Baladira. Ova afera je izuzetno ozbiljna jer se za nju vezuje ubistvo 11 francuskih vojnih tehničara 2002. godine u Karačiju.

U međuvremenu taj sudija je optužen za izneveravanje profesionalnih načela, a na njegovo mesto je došao novi sa kojim nije bilo nagodbe.

POVEZANE VESTI

Petak 08.05.2015. 20:02
Strpajte ga u rupu i pošteno se pose/r*te u nju da smrad više nikad ne izmili...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online