Četvrtak 01.09.2011.
14:04
N. Jokić - Vesti

Sarkozi uzimao pare od milijarderke

Ona je prošle godine vodila istragu o utaji poreza od strane Betankurove, koja je vlasnice čuvenog kozmetičkog koncerna Loreal, da bi ubrzo bila smenjena, a na njeno mesto postavljen "podoban" profesionalac čiji je izgovor bio da "nema dokaza".

HRABRO PROTIV MUĆKI: Sudija Izabel Prevo Desprez
 


Sarkoziju neće biti lako - sudija Prevo-Desprez je poznata kao veliki profesionalac. Osim toga, svedoci čijim iskazima raspolaže nisu bilo ko - reč je o ličnom knjigovođi Betankurove koja je sve ručno beležila u svoju svesku i o ličnoj medicinskoj sestri ove milijarderke. Pretpostavlja se da je novac od Betankurove skupljan za predsedničku kampanju u zamenu za oproštaj poreza.


Sarkozijev položaj je tim kritičniji kad se zna da je u toku i istraga u vezi s prljavim novcem od provizija za prodaju podmornica Pakistanu koji je stizao na račun u Luksembrugu koji je svojevremeno kao ministar otvorio lično Sarkozi. Bankovni dokument Luksemburg je već dostavio istražnim organima Francuske.


Vest je odjeknula kao predizborna bomba i svi francuski mediji su juče započinjali njome svoje informativne emisije. Jelisejska palata je odmah odbacila sve optužbe, a predsednikovi politički saveznici i prijatelji opisali su sudiju Prevo-Desprez kao paranoičnu osobu koja se udružila sa dvojicom novinara lista "Mond" s namerom da mu zada predizborni udarac.


Navikla na pretnje

 

Sudija kaže da je navikla na ovakva omalovažavanja i da je već istražujući dva druga teška predmeta navikla da bude izložena "pretnjama i izolaciji". Prevo-Desprez je poručila svojim kritičarima da se kao sudija oglašava preko knjige "Sudija za likvidaciju" jer joj je predmet oduzet da ne bi bila objavljena istina.

 

Opis funkcionisanja francuskog pravosuđa koji sledi, zapanjujući je i dostojan banana-republike: predsednik navodno lično zove sudije telefonom kada želi da interveniše, a sudiji Prevo-Desprez je preko jednog kolege poručeno da će "izgubiti glavu".

2024 © - Vesti online