Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 19.04.2011.
12:33
K. Marković - Vesti A

Brane Gotovinu, zaboravljaju proterane

Članovi hrvatske etničke zajednice u Viktoriji okupili su se u nedelju uveče u centru Melburna na protestnom skupu povodom presude Haškog tribunala generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

 Iako su organizatori najavljivali masovan protest pod parolom "Ante Gotovina nije kriv!" na melburnskom Trgu Federacije, prema slobodnoj proceni, nalazilo se oko 1.000 ljudi.


Tokom jednosatnog skupa, koji je trebalo da traje tri sata, nisu zabeleženi incidenti, a demonstranti su pored hrvatskih zastava i upaljenih sveća nosili i ispisane parole i transparente na engleskom i hrvatskom jeziku: "Gotovina heroj, a ne ratni zločinac", "Sloboda za Gotovinu", "Hrvatska = 1.300 godina istorije". "Zaustavimo falsifikovanje jugoslovenske istorije", "Odbrana Hrvatske nije ratni zločin"...


Demonstranti su nosili i veći broj slika Ante Gotovine uz koje su dopisivali da je njihov heroj, a među prisutnima je bila i žena koja je nosila prepoznatljivu kapu sa ustaškim simbolom.


Organizator protesta, Ujedinjeni hrvatski klubovi Australije i Novog Zelanda,

Bez incidenata


Protestni skup obezbeđivao je veći broj policajaca, a incidenti nisu zabeleženi. Slučajni prolaznici koji su se zatekli na gradskom trgu, zbog lošeg ozvučenja nisu mogli da čuju poruke organizatora protesta, pa su neki verovali da su se članovi hrvatske zajednice okupili kako bi pred velikim video-bimom navijali tokom nekog sportskog prenosa.

pozvao je članove hrvatske etničke zajednice da posle presude Haškog tribunala "mirnim putem daju podršku istinskim hrvatskim herojima".


Skup u Melburnu započeo je hrvatskom himnom, a tokom obraćanja troje govornika, čule su se poruke da je presudom Tribunal u Hagu "osudio ceo hrvatski narod, 16.000 poginulih".

Ponovljeno je da je rat u Hrvatskoj bio "odbrambeni rat kojim su se suprotstavljali agresoru JNA i srpskim četnicima".


- Ovde smo došli da damo podršku hrvatskim vitezovima koji čame po zatvorima, samo zato što su se digli i ostvarili vekovni san hrvatskog naroda o slobodnoj državi. Nacističkom presudom u Hagu optuženi su hrvatski branioci, vojnici, generali i narod samo zato što su pobedili agresora - rekao je Stjepan Đevo, predsednik Udruženja hrvatske zajednice u Viktoriji.


On je presudu Tribunala uporedio s Hitlerovom odlukom da "optuži nevini jevrejski narod", a zatražio je da se ispita uloga "izdajnika u Hrvatskoj koji su odgovornih zbog odluke Tribunala" i da im se zbog toga sudi.


- Ta zločinačka komunistička banda neće još dugo voditi našu državu Hrvatsku - poručio je Đevo praćen dugim aplauzima okupljenih. Protest u Melburnu završen je nešto posle 19 časova.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.04.2011. 16:41
ha ha ha ha kada samo procitam Hrvatska i 1300 godina istorije nemam sta vise da kazem o nasim pokatolicenim srbima iz hrvatske ! Koliko je to jadan narod pa to je cudo jedno U Nemackoj pisu peticiju za oslobadjanje Gotovine koju hoce da predaju u Berlinu u min.ino.poslova , vljada misle da ce Westerwelle da ga oslobodi ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online