Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 07.03.2011.
21:44
Srna A

Ministar policije: Islamu nije mesto u Nemačkoj

Novoimenovani nemački ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridrih ponovo je inicirao debatu o imigrantima insistiranjem da islamu nije mesto u Nemačkoj, piše danas britanski dnevnik "Indipendent".

U jeku kampanje protiv izgradnje minareta u Švajcarskoj sličnu akciju podržali su i neki Nemci

"Reći da islam pripada Nemačkoj nije činjenica potkrepljena istorijskim podacima", rekao je Fridrih. On ističe da imigranti moraju da budu svesni "hrišćanskih korena" zemlje u kojoj žive i da prvo, što je najvažnije, moraju da nauče nemački jezik. 

Novi ministar unutrašnjih poslova preuzeo je dužnost tek prošle nedelje posle rekonstrukcije vlade, ali su njegovi stavovi izavali osude opozicije i žestoke odgovore islamskih grupa, za koje su rekli da predstavljaju "šamar svim muslimanima".

Njegovi stavovi kose se sa pozicijom predsednika konzervativca Kristijana Vulfa, koji je, pokušavajući da ublaži tenzije, rekao da "islam pripada Nemačkoj" upravo zbog svoje velike muslimanske populacije, ističe list.

Fridrih, koji je član bavarskog krila vladajućih demohrišćana, grupi poznatoj po svom protivljenju muslimanskoj imigraciji, tvrdi da je poenta njegovih stavova da "ujedine, a ne podele društvo".

On je rekao da želi da razmotri svoje stavove sa turskim muslimanima u Nemačkoj na islamskoj konferenciji krajem ovog meseca. 

Multikulturalizam propao

 

Nemačka kancelarka Angela Merkel pošle godine je proglasila da su pokušaji izgradnje multikulturalnog društva potpuno propali, a sličnu izjavu dao je i britanski premijer Dejvid Kameron u vezi sa situacijom u njegovoj zemlji.

Lamija Kador, predsedavajuća Islamske fondacije u Nemačkoj, opisala je stavove Fridriha kao "šamar svim muslimanima". Tvrdeći da Fridrih greši i u političkom i u istorijskom smislu, ona je rekla da su ti komentari opasni jer prete da potkopaju dijalog sa muslimanskim grupama.

Ovaj sukob je poslednja epizoda debate o imigraciji, integraciji i asimilaciji koja traje od prošle jeseni kada je objavljena knjige koja je uzburkala javnost - "Nemačka samu sebe uništava" Tile Sarazina, bivšeg člana Upravnog odbora Savezne banke, koji se povukao posle skandala u vezi sa knjigom.

Sarazin tvrdi da će "polu-kriminalni muslimanski imigranti" brojčano nadjačati Nemce, jer muslimanske porodice imaju mnogo dece, govore malo ili nimalo nemački jezik i žive skoro isključivo od socijalne pomoći.

Knjiga je prodata u 1,3 miliona primeraka i jedna je od najprodavanijih knjiga u posleratnoj Nemačkoj.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.03.2011. 21:50
Гдје могу да дам прилог за градњу џамије у Берлину?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online