Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.04.2016.
00:10
B. Božin - Vesti A

Islam ne pripada Nemačkoj

Vodeći političari sve popularnije desničarske partije Alternativa za Nemačku (AfD) su najavili da će težište njihove partijske strategije za naredne savezne izbore 2017. godine biti kritička politika prema islamu.

Tanjug/AP
Demonstracije u Erfurtu: Pristalice AfD precrtale Merkelovu

- Islam je po sebi politička ideologija koja nije spojiva sa nemačkim ustavom, izjavila je zamenica predsedavajućeg i poslanica Evropskog parlamenta Beatriks fon Štorh za "Frankfurter Algemajne Zontagscajtung" i time izazvala lavinu reakcija.

Slično je govorio šef frakcije AfD-a u parlamentu pokrajine Brandenburg i zamenik predsedavajućeg stranke, Aleksander Gauland koji je upozorio na opasnost od islamizacije Nemačke rečima:

- Mnogi muslimani pripadaju Nemačkoj, ali islam ne pripada Nemačkoj, kaže Gauland i dodaje da bi džamije i kuran-škole trebalo pojačano kontrolisati, pa i zatvarati.

Podseća na Hitlera

Predsedavajući Centralnog saveza muslimana u Nemačkoj, Ajman Mazijek, oštro kritikuje antiislamske izjave lidera AfD-a. On je zahtevao objašnjenje za to da se "prvi put od hitlerovske Nemačke javlja partija koja diskredituje čitavu versku zajednicu i egzistencijalno joj preti". Pritom žele drugu republiku: "AfD ne želi miran demokratski poredak - oni žele da ga ukinu. Tu se ne radi o islamu. Religija je ovde zloupotrebljena da se napravi jedna potpuno nova republika. Nije islam, nego je AfD suprotan ustavu"

Tako je parafraza na nekadašnju spornu izjavu bivšeg predsednika Kristijana Vulfa da "islam pripada Nemačkoj" koja ga je koštala fotelje, a ova koju šalje AfD da "islam ne pripada Nemačkoj" - sporna je kao i original.

Ova partija svesno zaoštrava kurs u trenutku kada su prema anketama treća partija po snazi iza CDU i SPD i kada vladajuća koalicija na čelu sa Angelom Merkel dramatično gubi na popularnosti. Na kongresu AfD-a za dve nedelje u Štutgartu, trebalo bi da se usvoji prvi partijski program u kojem se traži proterivanje simbola islama iz javnog života.

Nisu desnica

Šef SPD-a Zigmar Gabrijel je svojevremeno tražio od državne bezbednosti da nadgleda delovanje stranke AfD. Međutim, nadležne službe su procenile da ta partija - nije desnoekstremna.

- Mi smo za zabranu minareta, mujezina i zabrađivanja žena, objasnila je Štorhova.

Ovakav kurs prema islamu su oštro osudili demohrišćani i socijaldemokrati. Kritika je došla i iz redova Levice, pa je portparol Kristine Buholc prozvala AfD da "truje društvenu klimu u Nemačkoj", a najnovijim izjavama "podstiče rasizam protiv muslimana".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online