Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 18.10.2010.
10:54
Vestionline A

Slučaj Jurišić: Ovo je bruka za Srbiju

Beogradski advokat Toma Fila izjavio je da je doveden u pitanje ugled države Srbije u slučaju Ilije Jurišića koji je optužen i kome je suđeno za ratni zločin nad pripadnicima JNA maja 1992. godine u Tuzli, a Vrhovni sud je faktički odlučio da nije kriv i pustio ga kući.

Fila je istakao da ovakvo ukidanje prvostepene presude, kojom je Jurišić bio osuđen na 12 godina zatvora, pokazuje da nije bilo dovoljno dokaza, te da je politika uticala ili da nevin čovek bude optužen ili da kriv čovjek bude oslobođen.

Ugled države doveden u pitanje: Toma Fila
 



"U ovom slučaju ukidanje presude mora da dovede do odgovornosti ili Tužilaštva za ratne zločine Srbije ili sudije u prvom stepenu jer je ovo bruka", izjavio je Fila za "Glas Srpske".

Prema njegovim rečima, pošto Jurišiću nije suđeno za obično ubistvo, nego za ratni zločin, procesuiranje je dovelo do otkazivanja posete predsedavajućeg Predsedništva BiH Harisa Silajdžića Srbiji i komplikovanja odnosa Srbije sa Federacijom BiH zbog te presude, da bi, kada je presuda ukinuta, dovela i do ukidanja pritvora, što je neuobičajeno.

On je izrazio nezadovoljstvo radom sudova u Federaciji BiH, Hrvatskoj i na Kosmetu u pogledu procesuiranja Srba i zločina nad srpskim narodom, dodajući da je ista situacija bila i u Hrvatskoj, ali da sa novim hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem stvari kreću naprijed.

Fila je rekao da ranije tvrdnje predsednika Vrhovnog suda Hrvatske da oni koji se brane ne mogu da čine ratne zločine predstavlja dogmu i glupost, naglašavajući da to isto rade i u Sarajevu.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je 11. oktobra prvostepenu presudu od 12 godina izrečenu ranije Jurišiću za ratni zločin nad kolonom pripadnika JNA maja 1992. godine u Tuzli i vratio postupak na ponovno suđenje. Na Brčanskoj malti 15. maja 1992. godine poginula su najmanje 92 vojnika, ranjena najmanje 33 pripadnika JNA i uništen veći broj vojnih i sanitetskih vozila.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.10.2010. 11:54
samo predsednik drzave je mogao da utice na takvu odluku. ako je on lud, nismo mi blesavi. a jel mozemo nesto da ucinimo.
Ponedeljak 18.10.2010. 11:59
U medjunarodnim krugovima vezanim za pravosudje, pored ovog slucaja.pominju se i jos neki slucajevi osude lica za dela koja ocigledno nisu pocinili ali je politicka vrhuska uz pomoc odredjenih sudija to odradila. Time je u svet poslata losa slika o nasem ukupnom sistemu. Znaci da ovo nije jedini slucaj takve osude.To G.Fila zna al o tome ne govori. Kad to bude javno objavljeno, bice senzacije.
Ponedeljak 18.10.2010. 13:36
pošto su protjerani sa svih prostora srbi su sada najugroženiji narod u srbiji i opasno je po zdravlje biti srbin.pa šta se onda čuditi što se svi kome je stalo do sebe distanciraju od srba.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online