Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 26.10.2018.
11:15
Đ. Barović - Vesti A

"Bitka na Košarama": Svedočenje 70 učesnika "pakla"

Na štandu Medija centra Odbrana predstavljena je knjiga "Bitka na Košarama - sećanje učesnika 1999", iz kapitalne edicije "Ratnik" u kojoj se sabrano nalazi čak 70 autentičnih svedočenja učesnika ove epske borbe u kojoj su srpski vojnici na samoj granici bili suprostavljeni desetostruko jačim snagama OVK, NATO avijacije i artiljerije Vojske Albanije.

Ministarstvo odbrane Srbije
 

Prema rečima priređivača Radenka Mutavdžića knjiga je svojevrsno vraćanje duga herojima koji su tokom NATO agresije 1999. godine branili i odbranili državnu granicu SR Jugoslavije prema Albaniji.

- O tim slavnim danima odbrane otadžbine svedočili su učesnici bitke, u slavu i čast svojih 108 poginulih saboraca, za istoriju i za nova pokolenja - naglašava Mutavdžić.

Predstavljajući ovu knjigu, pukovnik Duško Šljivančanin, tadašnji komandant 53. graničnog bataljona na Košarama je istakao da je veoma važno zbog budućih generacija stalno podsećati na časnu i herojsku borbu srpske vojske.

- Svi oni koji kažu drugačije jednako su licemerni i zlonamerni, kao i oni koji su agresuju nazvali "Milosrdni anđeo" - naglasio je Šljivančanin i dodao da je 53. granični bataljon, jedan od tri granična bataljona Prištinskog korpusa koji je obezbeđivao državnu granicu u dužini od 68 kilometara.

-To je najteži i najsuroviji deo naše državne granice, na kome su, od kako postoji, mučki ginuli i ubijani naši graničari - podsetio je ovaj pukovnik.

General-major u penziji Dragan Živanović, komandant 125. motorizovane brigade, govoreći o borbama na Košarama rekao je da je to bila odsudna odbrana koja je iziskivala i gubitke.

- Meni je žao zbog toga, imali smo 108 poginulih, i ta borba prsa u prsa, takođe je dovela do većih gubitaka. To su bile svakodnevne borbe, od 9. aprila do 10. juna, kada smo se posle Kumanovskog sporazuma, povukli sa tih položaja i sa teritorije Kosova i Metohije - objasnio je general Živanović.

Pukovnik u penziji Vidoje Kovačević, načelnik štaba 63. padobranske brigade  i komandant borbene grupe na Košarama  podsetio je da su "padobranci", kao i pripadnici 125. i 549. motorizovanih brigada odlikovani Ordenom narodnog heroja.

"Nema ništa svetlije nego braniti svoj narod i svoju državu, a ljudi koji su tamo bili zaslužuju svako poštovanje".

Više o knjizi "Bitka na Košarama", ali i celoj ediciji "Ratnik" možete pročitati u vikend broju "Vesti" ili preko naše platforme "Vesti Digital".

POVEZANE VESTI

Petak 26.10.2018. 12:14
Срби су диван божански народ. Напада их савако коме се укаже прилика а Срби знају само да се бране, кукумавчу на неправду и сањају о Братству-јединству са целим светом. За Србе је непознат појам да нападну неког ко их вековима угњетава.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online